Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΑΟΚ, Πράγα και… Σπαρτιάτες

Δημοφιλή

Λίγο μετά τη 13:00 ξεκίνησε η κλήρωση για τα Play off του UEFA Champions League, όπου ο ΠΑΟΚ έμαθε το ζευγάρι με το οποίο τεθεί αντιμέτωπος σε περίπτωση που προκριθεί απέναντι στη Μάλμε.

Ο νικητής του ζευγαριού Σπάρτα Πράγας-Στεάουα Βουκουρεστίου θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Δικεφάλου στο δρόμο για τα… αστέρια. Τα παιχνίδια των Play off θα διεξαχθούν στις 20-21 Αυγούστου, ενώ οι ρεβάνς είναι προγραμματισμένες για τις 27-28 του μηνός. Το πρώτο παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της Τούμπας. Οι «ασπρόμαυροι» θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή για να μάθουν τον επόμενο αντίπαλό τους, ωστόσο το FORZAonline θα σκιαγραφήσει το προφίλ της ομάδας της από την Τσεχία.

H Σπάρτα Πράγας είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην Τσεχία και ένας από τους πιο επιτυχημένους στην κεντρική Ευρώπη, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο (επίσης γνωστό ως Κύπελλο Mitropa) τρεις φορές καθώς και έχοντας φτάσει στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (τώρα το UEFA Champions League) το 1992 και το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA το 1973.

H ομάδα από την Τσεχία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League, όπως και ο Δικέφαλος, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Σάμροκ Ρόβερς με συνολικό σκορ 6-2. Στον τρίτο προκριματικό γύρο θα αντιμετωπίσει την Στεάουα Βουκουρεστίου με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται αύριο (6/8) στην Epet Arena.

Η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια ευρώ, διαθέτει 30 ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της, με μέσο όρο ηλικίας τα 25.3 έτη. Το τσεχικό πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει κι έτσι η Σπάρτα έχει αγωνιστικό ρυθμό στα πόδια της. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές έκανε το απόλυτο, αποσπώντας ισάριθμες νίκες και βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με εννιά βαθμούς.

Η ιστορία της ομάδας

Στα τέλη του 1893, μια μικρή ομάδα νέων, με βάση τρία αδέρφια, τον ​​Václav, τον Bohumil και τον Rudolf Rudl, είχε την ιδέα να ιδρύσουν έναν αθλητικό σύλλογο. Στις 16 Νοεμβρίου, η ιδρυτική συνέλευση ενέκρινε το καταστατικό του συλλόγου και ένα μήνα αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ετήσια γενική συνέλευση. Αμέσως μετά, ο Αθλητικός Όμιλος Σπάρτα Πράγας δημιούργησε το τρίχρωμό έμβλημά του, στο οποίο το μπλε συμβολίζει την Ευρώπη, το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα σύμβολα της (τότε) Βασιλικής Πόλης της Πράγας.

Το όνομα Σπάρτα εμπνεύστηκε από την αγωνιστικότητα και το θάρρος των κατοίκων της αρχαίας πόλης της Σπάρτης. Η τσεχική ομάδα έχει κερδίσει 38 φορές το εγχώριο πρωτάθλημα, 16 Κύπελλα Τσεχίας και δύο φορές το Σούπερ Καπ Τσεχίας.

Τα χρώματα 

Από την αρχή, τα χρώματα της Σπάρτης ήταν το μπλε (συμβολίζει την ταχύτητα, τον αθλητισμό και τον αθλητισμό γενικότερα), το κόκκινο και το κίτρινο (τα επίσημα χρώματα της Βασιλικής Πόλης της Πράγας). Το 1906, ένα από τα μέλη της επιτροπής έφερε (από το ταξίδι του στην Αγγλία) φανέλες του λονδρέζικου συλλόγου Άρσεναλ. Από εκείνη την εποχή, η Σπάρτα έπαιζε συνήθως με τα κόκκινα (ή, για την ακρίβεια, σκούρο κόκκινο ή βυσσινί).

Το έμβλημα

Η Σπάρτα Πράγας έχει τρία αστέρια πάνω από το έμβλημά της για να σημάνει την κατάκτηση 30–39 εθνικών πρωταθλημάτων, προσθέτοντας ένα νέο αστέρι για κάθε δέκα τίτλους πρωταθλήματος.

Sparta Prague 2023球隊球員名單- 雅虎體育香港

Το γήπεδο

Η Σπάρτη παίζει στο Epet Arena της Πράγας, επίσης γνωστό ως Letná Stadium.

Για την προπόνηση της Σπάρτης χρησιμοποιεί ένα ποδοσφαιρικό κέντρο στο Στάδιο Στράχοφ, του οποίου ο χώρος ανακατασκευάστηκε σε οκτώ γήπεδα ποδοσφαίρου (έξι γήπεδα τυπικών μεγεθών και δύο μεγέθους σάλας). Αυτά χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ως προπονητική βάση για την πρώτη ομάδα, την ακαδημία νέων και την δεύτερη ομάδα.

epet ARENA - AC Sparta Praha

epet ARENA, Prag (Tschechien) | DER SPIEGEL

Οι οπαδοί

Οι υποστηρικτές της Σπάρτα Πράγας ονομάζονται Letenští , που βγαίνει «Από το Letná». Κάθονται στους τομείς Β1-Β4, που είναι πίσω από την εστία στη νότια κερκίδα. Οι οπαδοί έχουν καλές σχέσεις με αυτούς της HC Nitra στη Σλοβακία.

Interview with the Sparta Prague capo

Το αστέρι της ομάδας

To wonderkid της Σπάρτα είναι ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός Μάρτιν Βίτικ, ο οποίος κατάγεται από την Τσεχία. Ο νεαρός είναι προϊόν της ακαδημίας της Σπάρτα Πράγας και η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Νοέμβριο του 2023 είναι και διεθνής με την ανδρική ομάδας της Τσεχίας.

FM24 Wonderkid – Martin Vitik - View From The Touchline

Πέρα από τον νεαρό αμυντικό, ξεχωρίζει και ο αριστερός εξτρέμ Βέλικο Μπιρμπάντσεβιτς, ο οποίος ξεκίνησε με φόρα τη σεζόν 2024-2025. Ο 26χρονος ακραίος επιθετικός έχει πετύχει ήδη δύο γκολ σε τέσσερις επίσημες αναμετρήσεις.

Ο προπονητής 

Το τσεχικό κλαμπ έχει νέο προπονητή το τρέχον καλοκαίρι, καθώς την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Δανός Λαρς Φρις. Είναι 48 ετών και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των Μίντιλαντ (νεανική ομάδα), Βίμποργκ και Άλμποργκ, ενώ από το 2022 υπήρξε βοηθός προπονητή στη Σπάρτα Πράγας, μέχρι τον Ιούλιο του 2024, όταν προβιβάστηκε ως πρώτος προπονητής της ομάδας. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 3-4-3.

Head coach Lars Friis | sparta.cz

Το ρόστερ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Μετρά αντίστροφα για τον τελικό ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στον τελικό των προκριματικών του BCL, καθώς νίκησε την Οραντέα με 81-80. Στον τελικό μαζί με τον...

Στην ίδια κατηγορία