Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ΠΑΟΚ θα έχει αντίπαλο… γνωστό του;

Δημοφιλή

Από την αρχή του «δρόμου» των φετινών προκριματικών του Champions League στη Ρουμανία γινόταν αρκετός λόγος για μια πιθανή συνάντηση της Στεάουα Βουκουρεστίου και του ΠΑΟΚ, κυρίως λόγο της παρουσίας του Ράζβαν Λουτσέσκου στην άκρη του πάγκου του Δικεφάλου. Τελικά αυτό μπορεί και να πραγματοποιηθεί αν οι πρωταθλητές Ελλάδας πάρουν την πρόκριση κόντρα στη Μάλμε, και οι αντίστοιχοι της Ρουμανίας βρουν τρόπο να αφήσουν εκτός τη Σπάρτα Πράγας.

Βέβαια αυτός που συνδέει τις δύο ομάδες δεν είναι άλλος από τον Ηλία Χαραλάμπους, με τον άλλοτε ποδοσφαιριστή των «ασπρόμαυρων» να αποτελεί τον προπονητή της ομάδας, κατακτώντας το πρωτάθλημα, που της έδωσε το εισιτήριο για τον πρώτο προκριματικό του Champions League.

Ιστορικά, η Στεάουα είναι η πιο επιτυχημένη ρουμανική ποδοσφαιρική ομάδα με 26 Πρωταθλήματα, 22 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ Παράλληλα, έγινε η πρώτη ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1986, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα στα πέναλτι, μετά το 0-0 στην κανονική διάρκεια. Στην ευρωπαϊκή της ιστορία ξεχωρίζει και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου, ενώ είχε και ακόμα μια παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1989, γνωρίζοντας την ήττα με 4-0 από τη Μίλαν.

Η ιστορία και οι αλλαγές των ονομάτων:

Η Στεάουα ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1947 με την ονομασία ΑΣΑ Βουκουρεστίου (ASA, Asociaţia Sportivă a Armatei Bucureşti, δηλαδή Στρατιωτικός Αθλητικός Οργανισμός Βουκουρεστίου). Ιδρύθηκε από αξιωματούχους του τότε βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και την άδεια ίδρυσής της εξέδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός του Βασιλικού Στρατού Μιχαήλ Λασκάρ. Εκτός από το ποδόσφαιρο ο σύλλογος είχε άλλα έξι αθλητικά τμήματα και πρώτος προπονητής ήταν ο Κόλομαν Μπράουν-Μπόγκνταν.

Τα αρχικά χρώματα του συλλόγου ήταν τα χρώματα της ρουμανικής σημαίας. Δηλαδή ριγέ κιτρινοκόκκινες φανέλες με μπλε παντελονάκια. Στις 30 Δεκεμβρίου 1947 με τη μετατροπή του Βασιλικού Στρατού σε Λαϊκό, έπειτα από την επικράτηση του κομμουνιστικού κόμματος, καθιερώθηκε ως σύμβολο της ομάδας το κόκκινο αστέρι σε κυανό φόντο και το κίτρινο χρώμα καταργήθηκε. Στη συνέχεια ο σύλλογος άλλαξε διάφορα ονόματα, όπως ΚΣΤΑ (CSCA, Clubul Sportiv Central al Armate, δηλαδή «Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Στρατού») το 1948 και ΚΤΑ (CCA, Casa Centrală a Armatei, δηλαδή «Κεντρικός Οίκος του Στρατού») το 1950.

Το 1961 καθιέρωσε το όνομα Στεάουα (Steaua, δηλαδή «Αστέρι»). Όπως προκύπτει από την ονομασία, ήταν ο αθλητικός σύλλογος του ρουμανικού στρατού. Αυτή η σύνδεση διατηρήθηκε ως το 1998, οπότε το ποδοσφαιρικό τμήμα αποχωρίστηκε από τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου. Σήμερα η μόνη σχέση που απομένει με το στρατό είναι ότι το στάδιο της ομάδας είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ρουμανίας.

H τελευταία αλλαγή ονόματος ήρθε το 2015, όταν έχασε το δικαστήριο για τα δικαιώματα του σήματος από τον Ρουμανικό στρατό, με αποτέλεσμα να μετονομάζεται σε FCSB, αν και συνεχίζει να είναι γνωστή ως Στεάουα.

Ο δρόμος της στο φετινό Champions League:

Η Στεάουα ξεκίνησε το ταξίδι της στα φετινά προκριματικά του Champions League από τον πρώτο γύρο, όπου είχε εύκολο έργο, επικρατώντας με συνολικό σκορ 11-1 της Βίρτους, για να πάρει αυτή την πρόκριση για τον δεύτερο προκριματικό. Εκεί αντιμετώπισε ως αουτσάιντερ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, και μετά το 1-1 της Ρουμανίας, πήρε την πρόκριση στη ρεβάνς επικρατώντας με 0-1.

Το ρόστερ:

Από το φετινό ρόστερ, αξίας 32,30 εκατομμυρίων σύμφωνα με το Transfermarkt, κι από αυτό ξεχωρίζει το όνομα του αρχηγού της ομάδας Ντάριους Ολάριου, με τον μεσοεπιθετικό να έχει φέτος τέσσερα γκολ και μια ασίστ σε έξι συμμετοχές. «Απώλεια» του μεταγραφικού παζαριού ήταν ο Φλόριαν Κομάν, που πωλήθηκε για κάτι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στην Αλ Γκαράφα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Η Σαμ Μπρουνέλ πόζαρε με τις νέες φανέλες του ΠΑΟΚ

Η ομάδα μπάσκετ γυναικών του ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για την έναρξη της σεζόν και οι φίλοι της ομάδας και...

Στην ίδια κατηγορία