Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΑΟΚ: «Η Πόλη των πόλεων, το RAMS Park και η Γαλατάσαραϊ»

Δημοφιλή

Το δικό της αφιέρωμα στην Γαλατάσαραϊ και την Κωνσταντινούπολη έκανε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ αναφέρει:

«Από την Κωνσταντινούπολη ξεκινά το ταξίδι του στην League Phase του Europa League ο ΠΑΟΚ, κόντρα στην ισχυρή Γαλατασαράι, την ομάδα που μετρά 23 πρωταθλήματα Τουρκίας, 18 Κύπελλα, έξι Σούπερ Καπ, αλλά κι ένα Κύπελλο UEFA και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (το 2000), ενώ πήρε και τον τίτλο της «Καλύτερης Ποδοσφαιρικής Ομάδας στον Κόσμο» τον Ιανουάριο του 2001.

Είναι μάλιστα, η μία από τις δύο ομάδες που κατέκτησαν το Κύπελλο UEFA, δίχως ήττα και είναι η μόνη ομάδα που κατέκτησε το εν λόγω τρόπαιο μετά από αποκλεισμό από το Champions Legue. Με τη νίκη της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA 2000 κόντρα στην Άρσεναλ στα πέναλτι, έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Έχει συμμετάσχει δε, σε προημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA και του Champions League. Η ιστορία και η αίγλη της διόλου ευκαταφρόνητες, λοιπόν…

Ο πρώην παίκτης της Οκάν Μπουρούκ είναι από το 2022 ο προπονητής της. Την πρώτη του σεζόν στον πάγκο οδήγησε την Γαλατασαράι σε 14 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23, το οποίο και κατέκτησε ουσιαστικά αγωνιστικές πριν τη λήξη. Κι έκανε μάλιστα και το back to back, καταρρίπτοντας ουκ ολίγα ρεκόρ. Τον τίτλο της σεζόν 2023-24, λοιπόν, τον κέρδισε με 102 βαθμούς (33 νίκες, τρεις ισοπαλίες, δύο ήττες), αφήνοντας πολύ πίσω το ρεκόρ των 93 βαθμών της Φενέρμπαχτσε που κρατούσε από τη σεζόν 1988-89. Επίσης έφτασε στις 17 διαδοχικές νίκες, βελτιώνοντας δικό της ρεκόρ, ενώ παράλληλα έγινε η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (33) σε πρωταθληματική σεζόν.

Η ιστορία της ομάδας άρχισε να γράφεται τον Οκτώβριο (η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται) του 1905 από μαθητές του Γυμνασίου Γαλατασαράι (ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1481). Ο μαθητής Αλί Σαμι Γιέν ήταν ο πρόεδρος και προπονητής της ομάδας μέχρι και το 1917. Εννοείται ότι του δόθηκε ο αριθμός μέλους του συλλόγου «1».

Στην τουρκική λίγκα αγωνίστηκε πρώτη φορά το 1959και από τότε δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ.

Δεδομένου ότι το 1905 δεν υπήρχαν άλλες τουρκικές ομάδες, η Γαλατασαράι εντάχθηκε στη Λίγκα της Κωνσταντινούπολης που αποτελούνταν από αγγλικές και ελληνικές ομάδες τη σεζόν 1905–1906. Με το πρώτο πρωτάθλημα που κέρδισε το 1908-1909, προανήγγειλε ουσιαστικά την αρχή της ιστορίας του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Το Γαλατασαράι είναι μια συνοικία στο Karaköy στην περιοχή Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κεράτιου Κόλπου. Saray σημαίνει «παλάτι» στα τουρκικά. Το Γαλατασαράι είναι προφανώς σύνθετη λέξη. Οι οπαδοί αναφέρονται στον σύλλογο είτε με το πλήρες όνομά του, είτε με το ψευδώνυμό του Cim-Bom(-Bom).

Όταν ιδρύθηκε η Γαλατασαράι, καμία τουρκική ομάδα δεν είχε τη δική της έδρα και όλοι οι αγώνες στην Κωνσταντινούπολη γίνονταν στο Papazın Çayırı, εκεί που τώρα βρίσκεται το στάδιο Σουκρού Σαράτσογλου της Φενέρμπαχτσε. Το 1921 κατασκευάστηκε το πρώτο κατάλληλο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης, το στάδιο Ταξίμ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα για όλες τις ομάδες της Κωνσταντινούπολης. Όταν το Ταξίμ κατεδαφίστηκε, το 1940, η Γαλατασαράι αποφάσισε να χτίσει ένα μεγάλο, σύγχρονο στάδιο.

Λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την κατασκευή του γηπέδου χρειάστηκε να περάσουν 20 και πλέον χρόνια. Στις 20 Δεκεμβρίου 1964 άνοιξε το Αλί Σαμί Γιέν στο κέντρο της πόλης με χωρητικότητα πάνω από 35.000. Μετά το 2002, όταν χτίστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης, η Γαλατασαράι έδινε εκεί τους ευρωπαϊκούς της αγώνες. Εκεί, στο Ατατούρκ, καταρρίφθηκε το ρεκόρ προσέλευσης σε τουρκικά γήπεδα, στον αγώνα Γαλατασαράι-Ολυμπιακός, που διεξήθη ενώπιον 79.414 θεατών.

Παρότι μικρότερο και παλιότερο, το Αλί Σαμί Γιέν έχει ιστορική σημασία και μεγάλη συναισθηματική αξία για τους φίλους της Γαλατασαράι. Κατεδαφίστηκε ωστόσο, το 2011 καθώς η ομάδα μετακόμισε στο νεόκτιστο Rams Park.

Τη φανέλα της Γαλατασαράι έχουν φορέσει, μεταξύ άλλων, ο Γκεόργκι Χάτζι, ο Κλαούντιο Ταφαρέλ, ο Μάριο Ζαρντέλ, ο Χακάν Σουκούρ (249 γκολ, τα περισσότερα στην ιστορία της τουρκικής λίγκας), Ο Φατίχ Τερίμ (αρχηγός και μετέπειτα προπονητής της ομάδας και κάτοχος του Κυπέλλου UEFA).

Η Γαλατασαράι κατέχει το υψηλότερο ρεκόρ συνεχόμενων εντός έδρας νικών (24 παιχνίδια στην σειρά από τις 13 Μαϊου έως τις 8 Δεκεμβρίου του 2002).

Οι τρεις της Κωνσταντινούπολης (Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι) έχουν ιστορία αντιπαλότητας πολλών αιώνων. Ο αγώνας Γαλατασαράι-Φενερμπαχτσέ είναι το κύριο ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης και η πιο σημαντική αντιπαλότητα στο τουρκικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά τα χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το άσπρο (τα χρώματα της τουρκικής σημαίας) και στη συνέχεια άλλαξαν σε κίτρινο και μαύρο. Μετά από μια βαριά ήττα με 0–5 από την Μπαλταλιμάνι σε φιλικό αγώνα, ωστόσο, τα κιτρινόμαυρα εγκαταλείφθηκαν. Στις 06.12.1908, για έναν αγώνα ενάντια στην ομάδα ποδοσφαίρου του καταδρομικού πλοίου HMS Barham του Βασιλικού Ναυτικού, υιοθέτησε τελικό το κόκκινο και το κίτρινο, ως …έμπνευση από τα τριαντάφυλλα που πρόσφερε ο Γκιουλ Μπάμπα στον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’.

Το 02.09.1999 ο ΠΑΟΚ και η Γαλατασαράι έδωσαν φιλικό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην Τούμπα (0-2), για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Τουρκίας. O λόγος ήταν ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία με τραγικό απολογισμό 15.000 νεκρούς και 400.000 αστέγους.

Η Πόλη των πόλεων

Μνημείο και μνήμη μαζί, πάνω σε θάλασσες που γέννησαν πλούτο αμύθητο και γέμισαν αίμα. Αυτή που συνέτριψε τελικά όποιον εραστή την πόθησε και την πολιόρκησε. Η Πόλη. Η Βασιλεύουσα, η Κωνσταντινούπολη, η Ιστανμπούλ είναι μια μητρόπολη 16.000.000 ψυχών. Αιώνια πολυπολιτισμική, πολύπαθη, κοσμοπολίτισσα, σαγηνευτικά όμορφη, μεθυστικά εξοντωτική είναι μια πόλη συγκλονιστική. Για εμάς το συναισθηματικό φορτίο βαρύ, καταγεγραμμένο στο DNA μας. Η αύρα της, η αίγλη, ο πλούτος κι η φτώχεια μαζί, ο μύθος απροσμέτρητα, που είναι αλήθεια πως όσα κι αν ειπωθούν γι’ αυτή ποτέ δεν θα είναι αρκετά.

Η χτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο (667 π.Χ) Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της, οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Είναι προφανώς μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, όντας ο μεγαλύτερος οικισμός της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η Πόλη πατάει στις δύο πλευρές του Κεράτιου Κόλπου, στη νότια είσοδο του Βοσπόρου, ο οποίος συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους. Υπήρξε, στη μακραίωνη ιστορία της πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών και πλέον χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (αρχαία Χρυσόπολις, Usküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Αγιά Σοφιά. Τόπος λατρείας ιστορικός, θαύμα της αρχιτεκτονικής, αιώνια και αξεπέραστα όμορφη, η Αγιά Σοφιά στέκει λαβωμένη, μα αγέρωχη από το 537 μ.Χ. Ο Μέγας Κωνσταντίνος άρχισε να χτίζει την Αγία του Θεού Σοφία το 324 μ.Χ. Το 532 καταστράφηκε ολοκληρωτικά στη Στάση του Νίκα και το 532 ανεγέρθη εκ νέου από τους Ισίδωρο και Ανθέμιο. Τα θυρανοίξια έγιναν από τον Ιουστινιανό το 537. Από τότε έως και το 1453 λειτούργησε και ήταν ο μεγαλειωδέστερος χριστιανικός ναός. Μετά την άλωση της Πόλης το 1453, έγινε ισλαμικό τέμενος, αργότερα μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ και δυστυχώς από το 2020, με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, λειτουργεί και πάλι ως τζαμί. Στις ώρες προσευχής των μουσουλμάνων, δεν εισέρχονται επισκέπτες. Οι προσπάθειες της UNESCO για τη διάσωση των μοναδικών ψηφιδωτών του ναού, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης είναι η Αγιά Σοφιά, το Επταπύργιο, τα Βυζαντινά Τείχη, ο ναός και η πηγή της Ζωοδόχου Πηγής, το Πατριαρχείο και το Φανάρι, το Τοπ Καπί, το τζαμί του Σουλεϊμάν, το Μπε Τζαμί (τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ).

Λύγος, Βυζάντιο, Αυγούστα Αντωνινή, Νέα Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Βασιλεύουσα, Έδρα του Θρόνου, Πόλη της Ευδαιμονίας, Πόλη,Ιστανμπούλ (εις την Πόλιν). Είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που της έχουν δοθεί ανά τους αιώνες.

Το Πέραν. Το Beyoğlu των Τούρκων, διασχίζει η Μεγάλη Οδός, η Grande Rue de Péra των Ευρωπαίων, η Οδός Ανεξαρτησίας των Τούρκων (İstiklâl Caddesi). Η οδός ξεκινάει από την ιστορική πλατεία Ταξίμ και φτάνει μέχρι την άλλη ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, τον Γαλατά. Η Istiklal είναι η εμπορική καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με τα υπέροχα κτίρια και το χαρακτηριστικό κόκκινο τραμ.

Θησαυροί αμύθητοι – όσοι απέμειναν από την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία – στολίζουν το παλάτι Τοπ Καπί, κατοικία των εκάστοτε σουλτάνων. Οι κήποι του είναι μαγευτικοί, μα ίσως την παράσταση κλέβει τελικά το Χαρέμι, όπου ζούσαν η μητέρα του σουλτάνου, οι γυναίκες, οι παλλακίδες, τα παιδιά και οι υπηρέτριες. Μέσα στο Τοπ Καπί στέκει αγέρωχη η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η μόνη που δεν έγινε τζαμί στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σημαντική ελληνική συνοικία της Πόλης, το Φανάρι (Φενέρ), φιλοξενεί το Ορθόδοξο Πατριαρχείο, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Ελληνορθόδοξο Λύκειο. Δίπλα του, η συνοικία Μπαλάτ σφύζει από ζωή και πολυχρωμία.

Το Μπλε Τζαμίείναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα-τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκεται στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Δίπλα στη γέφυρα του Γαλατά τα καραβάκια περιμένουν για μια βόλτα στον Βόσπορο, στα «σύνορα του κόσμου», με την Ασία από τη μία πλευρά, την Ευρώπη από την άλλη και όλη τη μαγεία του απόλυτου ορόσημου, της Αγιάς Σοφιάς, να ξεμακραίνει στον ορίζοντα. Η περιοχή του Γαλατά, νεανική και γεμάτη ζωντάνια, διαθέτει boutique ξενοδοχεία, ρομαντικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Ίσως το πιο πολυτελές χαμάμ της Πόλης, είναι τα λουτρά Καγιαλόγλου που χτίστηκαν το 1741. Διαθέτει και μπαρ στην ταράτσα.

Από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της Πόλης είναι σαφώς ο Πύργος του Γαλατά, ο οποίος προσφέρει και υπέροχη θέα.

Τα παζάρια και οι σκεπαστές αγορές είναι από μόνα τους ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Το Μεγάλο Παζάρι και το Παζάρι των Μπαχαρικών είναι από τις παλιότερα του κόσμου, με περίπου 4.000 μαγαζιά! Δεν έχουν την αλλοτινή τους αύρα, μα μπορεί κανείς να αγοράσει τα πάντα.

Η Βασιλική Κινστέρνα χτίστηκε τον 6ο αιώνα επί Ιουστινιανού ως μια δεξαμενή που παρείχε πόσιμο νερό στην πόλη. Την κοσμούν 336 κίονες και ένα κεφάλι Μέδουσας.

Να φάτε στο δρόμο! Η Πόλη φημίζεται για το street food και ειδικά για το σάντουιτς με ψάρι balık-ekmek, που ψήνουν στα καραβάκια, το lahmacun (η τουρκική πίτσα) και το ayran (ρόφημα γιαουρτιού).

Στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε, κατοικία των σουλτάνων στα τέλη 19ου αιώνα, το ρολόι δείχνει πάντα 09:05. Δεν τεκμηριώνεται προφανώς, κυκλοφορεί ωστόσο ως λαϊκή δοξασία ότι αυτή την ώρα στις 10.11.1938, πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Πόλη έχει και σύγχρονη πλευρά, με το μουσείο μοντέρνας τέχνης να δεσπόζει στο νέο του φουτουριστικό κτίριο, στην περιοχή που το νέο λιμάνι του Γαλατά έδωσε χώρο σε γκαλερί, ακριβά καταστήματα, ευρωπαϊκά καφέ και εστιατόρια.

Η πολύβουη και χαοτική πλατεία Ταξίμ είναι το κεντρικό σημείο, από όπου σε κάποιο βαθμό μπορεί κανείς να προσανατολιστεί.

Η πλατεία Σουλταναχμέτ, επίσης στην ευρωπαϊκή πλευρά, είναι το κέντρο της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από την Αγιά Σοφιά, τοΜπλε Τζαμί, το Μεγάλο Παζάρι.

Το Καντίκιοϊ (αρχαία Χαλκηδόνα) είναι στην ασιατική πλευρά, πιο αυθεντικό, μακρυά από τις ορδές τουριστών.

Στα ευρύτερα όρια του δήμου της Κωνσταντινούπολης υπάγονται και τα Πριγκιπονήσια, εννιά μικρά πανέμορφα νησιά στη θάλασσα του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις 18χλμ. από το κέτρο της Πόλης.

Προσελκύει περισσότερους από 5.000.000 τουρίστες ετησίως.

Rams Park

Το νεόκτιστο Rams Park στην περιοχή Seyrantepe του Sarıyer, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, είναι η νέα έδρα της Γαλατασαράι. Γνωστό επίσης, ως Ali Sami Yen Spor Kompleksi, άνοιξε τις πόρτες του στις 15 Ιανουαρίου 2011. Η χωρητικότητά του είναι 53.798 θέσεων, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο ιδιωτικό γήπεδο που χρησιμοποιείται από σύλλογο στην Τουρκία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποκαλούν το Rams Park «Cehennem» (κόλαση).
Στην πρώτη της σεζόν στο νέο γήπεδο η Γαλατασαράι κέρδισε το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Λέγεται ότι στις 18.03.2011 καταγράφηκε η υψηλότερη ένδειξη ντεσιμπέλ (140,76 dBA) στο νέο στάδιο Rams Park, ως «ο μέγιστος …βρηχυθμός πλήθους σε αθλητικό στάδιο».

Στις 12.05.2024 η Γαλατασαράι έφτασε σε ρεκόρ νικών (17), καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ (14) στην ιστορία της τουρκικής Σούπερ Λιγκ με μια νίκη 3–2 επί της FK Karagümrük στο Rams Park.

Το Rams Park ήταν το πρώτο στάδιο στην Τουρκία που πληρούσε τις απαιτήσεις του UEFA Euro 2016 κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της χώρας να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το 2011 το Rams Park ήταν ένας από τους έξι υποψηφίους για τις κατηγορίες Venue of the Year και New Venue των Stadium Business Awards.

Στογήπεδολειτουργούν 221 σουίτες.

Το Rams Park είναι ένα από τα κύρια γήπεδα της Εθνικής Τουρκίας. Η υψηλότερη προσέλευση σε αγώνα Εθνικής ομάδας είναι 49.532 και αφορά στον αγώνα Τουρκίας – Γερμανίας στο Rams Park στις 07.10.2011.

Το ρεκόρ θεατών του γηπέδου (53.775) στις 19.05.2024 στο παιχνίδι του Champions League μεταξύ της Γαλατασαράι και της Μπάγερν Μονάχου.

Το στάδιο μπορεί φυσικά να μετατραπεί σε αρένα συναυλιών χωρητικότητας άνω των 70.000 ατόμων.

Οι διαστάσεις του είναι 105 ×68 μ.

Κόστισε περίπου 100.000.000 ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Χωρίς σταματημό τα συνθήματα από τους ΠΑΟΚτσήδες

Οι 2500 φίλοι του ΠΑΟΚ δίνουν δυναμικό «παρών» στο γήπεδο της Γαλατασαράι, κάνοντας το δικό τους… αγώνα για να...

Στην ίδια κατηγορία