Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Champions League: Οι δύο τρόποι που βάζουν τον ΠΑΟΚ απευθείας στο League Phase!

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση, που μπορεί να αλλάξει την ιστορία τους…

Kαταντάει κουραστικό. Μα, στην εποχή του modern football είναι πια καθοριστικό. Το συλλογικό ranking, η αθροιστική βαθμολογία δηλαδή της τελευταίας πενταετίας για κάθε ομάδα (δεν μετράνε οι βαθμοί των καλοκαιρινών προκριματικών) παίζει καθοριστικό ρόλο στον ευρωπαϊκό της βίο.

Το υψηλό ranking δεν εξασφαλίζει μόνο πιο βατές κληρώσεις, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει στον πρωταθλητή Ελλάδας (μόνο αν αυτός είναι ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός) ένα χρυσοφόρο εισιτήριο για το League phase του Champions League, χωρίς καλοκαιρινά προκριματικά!

Με άλλα λόγια, να του δώσει ένα οικονομικό μαξιλάρι άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ και να τον βοηθήσει να… απογειωθεί.

Πάμε να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό…

Από φέτος και κάθε χρόνο, η UEFA θα πριμοδοτεί με ένα απευθείας εισιτήριο για το League stage του Champions League εκείνη την ομάδα που θα έχει το μεγαλύτερο ranking από το μονοπάτι των πρωταθλητών.

Η μάχη του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού

Φέτος, η «τυχερή» ήταν η Σαχτάρ Ντόνετσκ που με αυτόν τον τρόπο απέφυγε τα καλοκαιρινά προκριματικά και θα βρεθεί για μία ακόμα χρονιά στο ραντεβού των κορυφαίων. Μόνο που αυτή η… άτυπη βαθμολογία δεν είναι κάτι στατικό.

Μπορεί να αλλάξει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Με τα τωρινά δεδομένα λοιπόν, αν το φετινό πρωτάθλημα πάει στα χέρια του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ (μόνο σε αυτούς τους δύο), υπάρχει ένα σενάριο που μπορεί να τους φέρει απευθείας στο League phase του επόμενου Champions League χωρίς καλοκαιρινά προκριματικά!

Η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό και οι δύο πορείες του ΠΑΟΚ μέχρι τα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης την τελευταία τριετία έχουν απογειώσει το συλλογικό τους ranking σε 41.000 και 37.500 και η παρουσία τους στο League phase του φετινού Europa League, τους δίνει την ευκαιρία να το αυξήσουν κι άλλο (κάθε νίκη δίνει 2.000 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 1.000).

Σε αυτή την άτυπη… επετηρίδα λοιπόν, η σημερινή βαθμολογία είναι η εξής:

1. Ρέιντζερς 55.000
2. Ντινάμο Ζάγκρεμπ 48.000
3. Σαχτάρ Ντόνετσκ 47.000
4. Σάλτσμπουργκ 46.000
5. Ολυμπιακός 41.000
6. Ερυθρός Αστέρας 40.000
7. Κοπεγχάγη 40.000
8. ΠΑΟΚ 37.500
9. Μακάμπι Τελ-Αβίβ 36.500
10. Γιουνγκ Μπόις 34.500

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε ο Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ σε περίπτωση που κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα να πάρουν ένα απευθείας εισιτήριο για το League phase του επόμενου Champions League.

Ο πρώτος, είναι οι ομάδες που βρίσκονται πάνω από αυτές σε αυτή την ειδική βαθμολογία να μην κατακτήσουν φέτος το πρωτάθλημα στις χώρες τους.

Με άλλα λόγια η Σέλτικ να πάρει την κούπα στην Σκωτία, η Ντινάμο Κιέβου στην Ουκρανία, κάποια άλλη ομάδα πλην Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Κροατία, το ίδιο και με την Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

Αυτό όμως φαντάζει κάπως… δύσκολο. Υπάρχει και ο δεύτερος τρόπος που είναι ίσως πιο… εφικτός. Να τις προσπεράσουν σε αυτή την βαθμολογία χάρη στα φετινά τους αποτελέσματα στην Ευρώπη!

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Σαχτάρ Ντόνετσκ και η Σάλτσμπουργκ θα παίξουν φέτος στο σαφώς πιο δύσκολο League stage του Champions League, ενώ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ στο πιο βατό Europa League.

Τι ακριβώς ψάχνουν

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός (πάντα αν κερδίσει το φετινό πρωτάθλημα) πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής 3-4 ευρωπαϊκές νίκες παραπάνω από όλες αυτές για να καλύψει την διαφορά και να περιμένει την Σέλτικ να πάρει το πρωτάθλημα Σκωτίας από την Ρέιντζερς για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο.

Για τον ΠΑΟΚ (πάντα αν πάρει αυτός το πρωτάθλημα) το εγχείρημα είναι σαφώς πιο δύσκολο, πρέπει να καλύψει μία διαφορά περίπου 10.000 βαθμών, που σημαίνει τουλάχιστον 5 νίκες παραπάνω. Δεν είναι ακατόρθωτο, μα δεν είναι και το πλέον πιθανό.

Γίνεται; Γιατί να μην γίνεται;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τις περσινές τους πορείες ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ πρόσθεσαν στην 5ετή τους βαθμολογία 17.000 και 15.000 βαθμούς, καλύπτοντας διαφορές περίπου 10.000 από τις ομάδες που κυνηγάνε φέτος!

Μα, κι ακόμα δεν τα καταφέρουν φέτος, θα έχουν κι άλλη ευκαιρία του χρόνου, με τον Δικέφαλο του Βορρά να έχει ακόμα μεγαλύτερη τύχη, καθώς θα αφαιρεθεί από την βαθμολογία τους η σεζόν 2020-21, όταν ο Ολυμπιακός είχε συγκεντρώσει 10.000 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ μόλις 5.000, κάτι που σημαίνει ότι οι ασπρόμαυροι θα βγάλουν από την συγκομιδή τους μία αρνητική σεζόν.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως πλέον δεν υπάρχει αδιάφορο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Κάθε αναμέτρηση, κάθε αποτέλεσμα μπορεί να έχει έντονο αποτύπωμα σε βάθος πενταετίας, μπορεί να κρίνει ακόμα και ένα απευθείας εισιτήριο για το League stage του Champions League!

Εν ολίγοις, αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε περίπτωση που κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα είναι το εξής.

Να κάνουν όσες περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες μπορούν φέτος για να βελτιώσουν το συλλογικό τους ranking. Να… πατώσουν φέτος, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις εγχώριες διοργανώσεις οι: Ρέιντζερς, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Σάλτσμπουργκ, Ερυθρός Αστέρας.

Τόσο απλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Η προϊστορία του… κλείνει το μάτι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον αγώνα του Σαββάτου (21/9, 17:00) στο Πανθεσσαλικό απέναντι στο...

Στην ίδια κατηγορία