Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Εγκνάτια, η αλβανική «Σταχτοπούτα»

Δημοφιλή

Η Εγκνάτια από την Ρογκόζινα θυμίζει την ηρωίδα από το ομώνυμο παιδικό παραμύθι.

Το καλοκαίρι του 2021 γιόρταζε την άνοδο της στην μεγάλη κατηγορία. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία της (ιδρύθηκε το 1934) που η ομάδα από την Ρογκοζίνα, μία επαρχιακή πόλη περίπου 22.000 κατοίκων, θα συμμετείχε στο ραντεβού των «μεγάλων» της χώρας.

Όλοι πίστευαν ότι θα υποβιβαστεί άμεσα, αλλά εκείνη ήρθε για να μείνει. Την πρώτη σεζόν έμεινε οριακά στην κατηγορία. Την δεύτερη πήρε το κύπελλο. Και πέρσι, έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αλβανικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το νταμπλ!

Τα πάντα οφείλονται στις επενδύσεις του ιδιοκτήτη της ομάδας Αγκίμ Ντεμρόζι, ο οποίος ενεργοποιείται στον τομέα των κατασκευών και με την δράση του λατρεύεται όσο κανείς στην Ρογκοζίνα.

Η Εγκνάτια είχε πέρσι το μεγαλύτερο μπάτζετ στην χώρα, πήρε κεφάλι από νωρίς στην κούρσα, κατέκτησε πρώτα το κύπελλο (1-0 στον τελικό την Κουκέσι) και μετά το πρωτάθλημα, επικρατώντας στον τελικό της Παρτιζάν με 1-0 χάρη σε γκολ του δικού της Ζλάταν, του Μουράτ Ιμπραΐμογλου!

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αλβανικού ποδοσφαίρου, αλλά και ένας βαθύς συμβολισμός για την Αλβανία που κάνει την μετάβαση στην ελεύθερη οικονομία, την  ιδιωτική επιχειρηματικότητα: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγχαίρει την Εγκνάτια και την πόλη της Ρογκοζίνα για την ιστορική και δίκαιη επιτυχία της. Ένας θρίαμβος που στηρίχθηκε στις σοβαρές επενδύσεις, τις θυσίες και το ομαδικό πνεύμα», ήταν η δήλωση με νόημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπέγκαϊ, που υποδέχθηκε την Εγκνάτια στο προεδρικό μέγαρο, σε μία ποδοσφαιρική εξέλιξη γεμάτη συμβολισμούς.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…

Οφείλει το όνομα της στην Via Egnatia, τον δρόμο που ένωνε την Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ο οποίος περνούσε από την αρχαία Επίδαμνο, το σημερινό Δυρράχιο.

Μετρά μόλις τέσσερις παρουσίες στην πρώτη κατηγορία της Αλβανίας!

Το γήπεδο της χωράει 4.000 οπαδούς, εκ των οποίων μόνο οι 1.200 μπορούν να είναι καθήμενοι.

Έχει παίξει μόνο δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια στην ιστορία της, πέρσι με την Αραράτ Γερεβάν στον 1ο προκριματικό γύρο του Conference League (4-4 και 1-1).

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος έφερε στα ταμεία της περίπου 1.250.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 960.000 είναι το πριμ από την ΟΥΕΦΑ για την συμμετοχή στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Ξέρανε» το Βέλγιο στο 85′ και έφυγε για τα προημιτελικά η Γαλλία! (video)

Με «ήρωα» τον Κολό Μουανί, τον... μοιραίο παίκτη των «τρικολόρ» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Γαλλία...

Στην ίδια κατηγορία