Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξτρα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ στα διεθνή παιχνίδια των ελληνικών ομάδων

Στην αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., με φόντο το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί διεθνώς αναφορικά με τις τρομοκρατικές απειλές εξτρεμιστικών οργανώσεων και τα «αποτελέσματα» που δημιουργούν οι εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ρόλο τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική, οι οποίες θα διαβιβάζουν πληροφορίες στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, προκειμένου να γίνεται εκτίμηση απειλής πριν από τους διεθνείς αγώνες. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνεται σε αναμετρήσεις στις οποίες συμμετέχουν ομάδες ή παίκτες από το Ισραήλ.

«Οι διεθνείς εξελίξεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στα οποία η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί. Για παράδειγμα ένας αγώνας μεταξύ ελληνικών ομάδων δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ένας αγώνας με μία ομάδα από το Ισραήλ. Τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες αρκετά στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας εργάστηκαν προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο ποιοτικής αναβάθμισης των σχεδίων ασφαλείας.

Οι αθλητικές διοργανώσεις λόγω του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και της παρουσίας πλήθους κόσμου αποτελούν χώρους που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν στόχο. Τρομοκράτες, όπως για παράδειγμα το ISIS, έχουν απειλήσει κατ’ επανάληψη με επιθέσεις σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ποντάροντας στην πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τρόμου. Έτσι, έχει δημιουργηθεί σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας πριν από τέτοιους αγώνες να είναι ανάλογα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό απαιτεί την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με την ΕΥΠ σε επίπεδο πληροφοριών, όπως και την ενίσχυση της συνεργασίας με ξένες υπηρεσίες», εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Στον σχεδιασμό θα συμμετέχει και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., η υπηρεσία δηλαδή που έχει στα χέρια της τον «κοριό» για τις παρακολουθήσεις. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί -σε θέματα περιφρούρησης αθλητικών διοργανώσεων- έχουν αποκτήσει εμπειρία (μεταξύ άλλων) μέσα από τη συνεργασία τους με ξένους συναδέλφους τους, με τους οποίους συνεργάζονται σε κάθε διεθνή αγώνα. Για παράδειγμα, για τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν στον επαναληπτικό αγώνα του ΠΑΟ με τη Λανς έχουν καταφτάσει στην Αθήνα δύο έμπειροι Γάλλοι αστυνομικοί. Αντίστοιχα ταξίδια κάνουν οι Έλληνες αστυνομικοί όταν παίζουν ελληνικές ομάδες στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το έργο των Αρχών θα βοηθήσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα που θα υπάρχουν στα γήπεδα (σύγχρονες κάμερες ασφαλείας), όπως και τα ονομαστικά εισιτήρια και ο νέος τρόπος ταυτοπροσωπίας που έχει καθιερωθεί για τους φιλάθλους. Όπως λένε αστυνομικές πηγές, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα χρόνια ο φόβος επιθέσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερος εκτός γηπέδων παρά εντός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version