Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η… βασίλισσα της Σουηδίας στον δρόμο του ΠΑΟΚ;

Λίγο μετά τη 13:00 ξεκίνησε η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League, όπου ο ΠΑΟΚ έμαθε το ζευγάρι με το οποίο τεθεί αντιμέτωπος. Ο νικητής του ζευγαριού Μάλμε – Κλάκσβικ θα είναι ο δεύτερος αντίπαλος του Δικεφάλου στο δρόμο για τα… αστέρια.

Τα παιχνίδια του τρίτου προκριματικού γύρου θα γίνουν στις 6-7 Aυγούστου, ενώ η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 13 Αυγούστου. Η πρώτη αναμέτρηση της σειράς θα διεξαχθεί εκτός έδρας.

Ποια είναι όμως η Μάλμε;

Η ιστορία της ομάδας

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1910 και είναι συνδεδεμένος με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Scania, κερδίζοντας το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα το 1944. Η πιο επιτυχημένη περίοδος του ήταν η δεκαετία του 1970, κατά την οποία κέρδισε πέντε σουηδικά πρωταθλήματα, τέσσερις τίτλους Svenska Cupen και έγινε η μόνη ομάδα από τις σκανδιναβικές χώρες που έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ή αλλιώς του UEFA Champions League. Τερμάτισαν ως δεύτεροι στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο 1978-79 , χάνοντας 1-0 από την αγγλική ομάδα Νότιγχαμ Φόρεστ στον τελικό. Η Μάλμε είναι επίσης ο μόνος σκανδιναβικός σύλλογος που έχει εκπροσωπηθεί στο Διηπειρωτικό Κύπελλο συμμετέχοντας στην έκδοση του τουρνουά το 1979 . Η Μάλμε έχει κερδίσει τους περισσότερους αγώνες από οποιαδήποτε ομάδα στην ιστορία του σουηδικού πρωταθλήματος (Allsvenkan). Προηγείται επίσης στον πίνακα όσον αφορά τα συνολικά γκολ που σημειώθηκαν.

Τα χρώματα

Ο σύλλογος έχει το παρατσούκλι Di blåe (δηλαδή The Blue Ones= οι Μπλέ) και τα χρώματά τους είναι μπλε και λευκό. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο έμβλημα και το σετ τους: μπλε φανέλες, λευκά σορτς και γαλάζιες κάλτσες.

Διάφορες εναλλακτικές εμφανίσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως ένα ολόλευκο κιτ που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1950 και επαναχρησιμοποιήθηκε για τις σεζόν 2011 και 2012, και ολόμαυρα κιτ με μπλε του ουρανού και χρυσές διακοσμήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τις ευρωπαϊκές καμπάνιες το 2005 και το 2013.

Το έμβλημα

Το έμβλημα της σουηδικής ομάδας αποτελείται από μια ασπίδα με δύο κατακόρυφες γαλάζιες λωρίδες στα πλάγια και μια κατακόρυφη λευκή λωρίδα στη μέση. Κάτω από την ασπίδα είναι γραμμένο το “Malmö FF” με γαλάζια γράμματα με ένα μπλε αστέρι κάτω από το κείμενο. Στην επάνω περιοχή της ασπίδας υπάρχει ένα λευκό οριζόντιο πεδίο πάνω από τα τρία κάθετα πεδία. Η συντομογραφία του ονόματος του συλλόγου “MFF” γράφεται με μπλε γράμματα σε αυτό το πεδίο. Στην κορυφή της ασπίδας υπάρχουν πέντε πύργοι προεκτάσεις του λευκού πεδίου. Το σημερινό έμβλημα ασπίδας έκανε το ντεμπούτο του στη φανέλα τη δεκαετία του 1940.

Υπήρχαν και άλλα εμβλήματα πριν από αυτό, αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη φανέλα. Ενώ το πρώτο έμβλημα ήταν ασπρόμαυρο, το δεύτερο έμβλημα ήταν κόκκινο και άσπρο σύμφωνα με τα κύρια χρώματα του συλλόγου μεταξύ 1910 και 1920.

Η Μάλμε είναι η μόνη σουηδική ομάδα που φορά δύο αστέρια πάνω από το έμβλημα της, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον 20 εγχώριους τίτλους πρωταθλημάτων. Τα αστέρια εμφανίζονται μόνο στις φανέλες των αγώνων και δεν αποτελούν μέρος του εμβλήματος του συλλόγου.

Οι οπαδοί

Η Μάλμε έχει πολλά κλαμπ οπαδών, από τα οποία το μεγαλύτερο είναι το επίσημο fan club MFF Support, που ιδρύθηκε το 1992. Το MFF Support περιγράφει τον εαυτό του ως “μια μη κερδοσκοπική και μη πολιτική οργάνωση που εργάζεται κατά της βίας και του ρατσισμού”.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μικρότερες ανεξάρτητες ομάδες υποστηρικτών. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το Supras Malmö, το οποίο ιδρύθηκε το 2003 από έναν συνασπισμό μικρότερων ομάδων ultras. Το όνομα “Supras” προέρχεται από τις λέξεις υποστηρικτές και ultras – οι τελευταίες υποδηλώνουν ότι η ομάδα εμπνέεται από μια κουλτούρα θαυμαστών με ρίζες στη νότια Ευρώπη.

Αντιπαλότητες

Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, υπάρχουν μικρές αντιπαλότητες με τις Τρέλεμποργκ και Λαντσκρόνα Μπόις, που βρίσκονται και οι δύο επίσης στη Scania. Οι κύριοι αντίπαλοι του συλλόγου είναι οι Χέλσινμποργκ, η Γκέτεμποργκ και η IFK Μάλμε. Η αντιπαλότητα μεταξύ της Μάλμε και της Χέλσιμποργκ υπάρχει από τότε που η Μάλμε ανέβηκε στο Allsvenskan τη δεκαετία του 1930 και είναι κυρίως γεωγραφική, αφού και οι δύο ομάδες είναι από τη Scania στη νότια Σουηδία. Η αντιπαλότητα με την Γκέτεμποργκ σχετίζεται περισσότερο με τις διαμάχες για τη διεκδίκηση του τίτλου. Οι δύο είναι οι πιο επιτυχημένοι σύλλογοι στην ιστορία του σουηδικού ποδοσφαίρου και οι μόνοι που έχουν εμφανιστεί σε τελικούς ευρωπαϊκού κυπέλλου, η Γκέτεμποργκ στο Κύπελλο UEFA το 1982 και το 1987 και η Μάλμε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1979.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, μια αντιπαλότητα μεταξύ της Μάλμε και της Κοπεγχάγης έγινε ισχυρότερη. Η αντιπαλότητα αφορά κυρίως τη γεωγραφική εγγύτητα και το γεγονός ότι οι ομάδες έπαιζαν συχνότερα μεταξύ τους.

Η αντιπαλότητα με την IFK Μάλμε είναι γεωγραφική και ιστορική. Οι δύο σύλλογοι προέρχονται από την ίδια πόλη και έπαιζαν στο ίδιο γήπεδο στις αρχές του 20ού αιώνα. Η IFK Μάλμε δεν έχει παίξει στην Allsvenskan από το 1962. Ως εκ τούτου τα ματς μεταξύ των δύο πλευρών είναι σπάνια.

Το αστέρι της ομάδας

Το wonderkid της ομάδας είναι ο Ουγγροσουηδός χαφ Σεμπάστιαν Νάνασι με χρηματιστηριακή αξία στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Ο 22χρονος αγωνίζεται στην Μάλμε από το 2018, ξεκινώντας από την U19 της ομάδας. Την περσινή σεζόν κατέγραψε 21 συμμετοχές, πετυχαίνοντας επτά γκολ κι 11 ασίστ.

Ο προπονητής

Προπονητής της Μάλμε είναι ο 48χρονος Σουηδός Χένρικ Ράιντστρομ, ο οποίος βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία από τον Δεκέμβριο του 2022. Πιο πριν είχε αναλάβει τις Σίριους και Κάλμαρ. Αγαπημένος του σχηματισμός είναι το 4-2-3-1, όπως και του Ράζβαν Λουτσέσκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Επίσημη η μεταγραφή του Μαρσιάλ στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ  ανακοίνωσε την απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά τον Ρομπέρτο Περέιρα και τον Έρικ...

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version