Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ήταν μια ομάδα, που την έλεγαν Στεάουα…

Κοιτάζοντας πίσω στις κληρώσεις του περασμένου Αυγούστου έβλεπε μεγάλες ομάδες, άγνωστες και μικρές, αλλά και κάποια… FC FCSB. Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το διπλό FC υπάρχει εξήγηση: Fotbal Club Fotbal Club Steaua Bucuresti.

Αλήθεια, ποια είναι η Fotbal Club Fotbal Club Steaua Bucuresti; Είναι η… ορίτζιναλ Στεάουα Βουκουρεστίου, που ιδρύθηκε πριν από 77 χρόνια ως η ομάδα του ρουμανικού στρατού, ή μήπως είναι η Στεάουα του… Τζίτζι Μπεκάλι; Αυτό συμβαίνει, εδώ και αρκετά χρόνια, μετά το «μεγάλο σχίσμα» μεταξύ FCSB και CSA, δεδομένου ότι και οι δύο σύλλογοι ισχυρίζονται ότι είναι η ίδια ομάδα!

Η FCSB (του Μπεκάλι) θεωρεί ότι είναι η αθλητική συνέχεια της Στεάουα, απλώς δεν χρησιμοποιούν αυτό το όνομα, καθώς υπάρχουν επί του παρόντος δικαστικές αποφάσεις από το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, που τους απαγορεύουν να το πράξουν. Κάπως έτσι ο σύλλογός μας αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε Fotbal Club FCSB

Μετά την κλήρωση που έφερε την FCSB στο δρόμο του ΠΑΟΚ υπήρξε μια στιγμιαία σύγχυση μεταξύ των οπαδών όλων των ομάδων, αλλά και των αθλητικών συντακτών, ειδικά από χώρες που δεν ήταν τόσο εξοικειωμένες με την πραγματικότητα του ρουμανικού ποδοσφαίρου.

Η FCSB θεωρεί τον εαυτό της μεγάλο μέρος της ιστορίας της CSA Στεάουα Βουκουρεστίου. Γι’ αυτό και κάθε καλοκαίρι γιορτάζει την επέτειο ίδρυσης του συλλόγου, στις 7 Ιουνίου, παρόλο που ο Στρατός ανάγκασε τον Τζίτζι Μπεκάλι να αλλάξει το όνομα της ομάδας.

Όταν άρχισαν οι δικαστικές περιπέτειες για τον Μπεκάλι, άρχισαν οι περιπέτειες και για την Στεάουα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έκανε μια από τις σημαντικότερες δουλειές, με την ανταλλαγή εκτάσεων, ζημιώνοντας τελικά το κράτος, που κυνήγησε την υπόθεση δικαστικά, οδηγώντας τον πάμπλουτο επιχειρηματία στη φυλακή.

Η ποδοσφαιρική ομάδα έγινε επαγγελματική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από το 2003 ανήκει στον Μπεκάλι. Εχει κατακτήσει 27 πρωταθλήματα, 23 Κύπελλα Ρουμανίας, 2 Λιγκ Καπ και 7 Σούπερ Καπ Ρουμανίας, που όλα αποτελούν ρεκόρ εγχώριου ποδοσφαίρου. Παράλληλα είναι η μόνη ρουμανική ομάδα που μπορεί να καυχηθεί ότι κατέχει ευρωπαϊκά τρόπαια, το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1986) και το Σούπερ Καπ Ευρώπης (1987).

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΑΟΥΑ

Οι πρώτες δύο δίκες ήταν υπέρ του συλλόγου, αλλά στην τρίτη και σημαντικότερη η Στεάουα έχασε. Η ομάδα αναγκάστηκε να αγωνιστεί χωρίς έμβλημα και όνομα, ενώ στον πίνακα κάτω από ένα κενό τετράγωνο έγραφε «Γηπεδούχοι».

Η τελευταία απόφαση των ρουμανικών δικαστηρίων στη μάχη για τους τίτλους μεταξύ της CSA Στεάουα και της FCSB έφερε στο προσκήνιο μια απροσδόκητη προοπτική. Το Εφετείο του Βουκουρεστίου, αυτό που έκρινε την υπόθεση των τίτλων, αποφάσισε να διαιρέσει σε τρία διακριτά χρονικά τμήματα, την ιστορία του συλλόγου.

Συγκεκριμένα, η CSA Στεάουα έχει τους τίτλους από το 1947 μέχρι το 1998, η FCSB έχει τους τίτλους της περιόδου 2003-2024 και το διάστημα 1998-2003 θα ανήκε στην AFC Στεάουα. Μια ομάδα – φάντασμα, Μια χρεοκοπημένη εταιρεία. Πρακτικά, υπάρχει ένα «κενό» τεσσεράμισι χρόνων που κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκει η ιστορία του συλλόγου σε αυτό το διάστημα.

Για ποιον έπαιζαν τότε οι ποδοσφαιριστές; Πού είναι η θέση στην ιστορία των αγώνων αυτού του χρονικού πλαισίου; Ποια ομάδα υποστήριζαν οι οπαδοί της  μεταξύ Ιουλίου 1998 και Ιανουαρίου 2003;

Η εμφάνιση του Τζίτζι Μπεκάλι στη σκηνή, τον Ιανουάριο του 2003, συνέπεσε με τη χρεοκοπία της AFC Στεάουα. Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο πάνω στο οποίο γεννιέται τώρα η απόφαση του δικαστηρίου και, περαιτέρω, μεγαλώνουν τα ερωτηματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Ο Κωνσταντέλιας πάει… Γουέμπλεϊ!

Η Εθνική Ελλάδας συνεχίζει τον Οκτώβριο την πορεία της στο Nations League, με τα παιχνίδια στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην...

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version