Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Μερτ Ισμπιλίρ στη FORZA: «Ικανός για όλα ο ΠΑΟΚ, να προσέξει τα στημένα της Γαλατασαράι»

Δημοφιλή

Γυμναστής στη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ, ο Μερτ Ισμπιλίρ, άριστος γνώστης της τουρκικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, αναλύει στη FORZA την πρώτη αντίπαλο του Δικεφάλου στο Γιουρόπα Λιγκ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ομάδα του Λουτσέσκου θα πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στο αυριανό ματς.

Το παιχνίδι της Τετάρτης μεταξύ του ΠΑΟΚ με τη Γαλατασαράι για την πρώτη αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ μας έδωσε την αφορμή να συνομιλήσουμε με τον Μερτ Ισμπιλίρ, γυμναστή της δεύτερης ομάδας του ΠΑΟΚ. Γεννημένος στη Σμύρνη και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής του πανεπιστημίου Αιγαίου της τουρκικής πόλης, αφιερώθηκε από νεαρή ηλικία στην προπονητική (είναι κάτοχος διπλώματος UEFA A). Στην Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν την τελευταία δεκαπενταετία, έχοντας εργαστεί κατά σειρά (σε επίπεδο ανδρών) σε Καλλονή, Παναιτωλικό, Τρίκαλα και Κέρκυρα. Τη σεζόν 2012-13 ήταν προπονητής στη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, ενώ πριν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, είχε εργαστεί στην πατρίδα του στην ομάδα νέων της Καρσίγιακα.

Αριστος γνώστης της τουρκικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, ο Ισμπιλίρ τονίζει ότι «το φετινό καλοκαίρι ήταν, μεταγραφικά τουλάχιστον, κάπως στενάχωρο για τους οπαδούς της Γαλατασαράι. Από τη στιγμή, που υπήρξαν οι πρώτες αρνήσεις, αναγκαστικά έγινε στροφή σε δεύτερες και τρίτες επιλογές. Ο κόσμος, λοιπόν, της ομάδας κατηγόρησε τη διοίκηση περί έλλειψης σχεδιασμού και πλάνου και κακής λειτουργίας. Στο τέλος, ωστόσο, πήραν τον Οσιμεν. Υπήρχαν, βέβαια, ήδη στο ρόστερ ο Ικάρντι κι ο Μπατσουαγί, αλλά σε παίκτες, όπως είναι ο Οσιμεν, ποτέ δεν θα πεις ‘όχι’ και θα τον δεχτείς στην ομάδα σου, έστω κι αν δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την προσθήκη του στο έμψυχο υλικό της Γαλατασαράι. Με την έλευση, βέβαια, του Οσιμεν, ο προπονητής της ομάδας είπε ότι χρειάστηκε ν’ αλλάξει τα πλάνα του, ότι χρειάζεται σε διαφορετικές θέσεις καινούριους ποδοσφαιριστές. Για τη Γαλατασαράι ο Οσιμεν είναι μεγάλη υπόθεση, είναι σαν να έχεις ένα Γιουσεΐν Μπολτ, που τρέχει μέσα στο γήπεδο».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Οκάν Μπουρούκ, προπονητή της Γαλατασαράι;

«Σαν ποδοσφαιριστής ο Οκάν Μπουρούκ έκανε τεράστια καριέρα, με θητεία, μεταξύ άλλων, και στην Ιντερ. Είναι ένας σοβαρός προπονητής, αυτό το χρονικό διάστημα παρατάσσει την ομάδα του σε σχηματισμό 4-2-3-1.Oταν, όμως, επιστρέψει σε δράση ο Ικάρντι θέλει να το αλλάξει σε 3-5-2 για να χωρέσει στην ενδεκάδα τον Αργεντινό μαζί με τον Οσιμεν. Από την άλλη, η Γαλατασαράι μετράει ήδη δύο αποτυχίες, την απώλεια του Σούπερ Καπ από την Μπεσίκτας και τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Γιουνγκ Μπόις. Οπότε, θεωρώ ότι σε μια τρίτη ηχηρή αποτυχία η τουρκική ομάδα θ’ αλλάξει προπονητή. Μάλιστα, ήδη τηλεοπτικά κανάλια έχουν αναφέρει το όνομα του Φατίχ Τερίμ ως πιθανού αντικαταστάτη του Μπουρούκ στη θέση του προπονητή».

Χαρακτηρίζεται στην Τουρκία η Γαλατασαράι ως φαβορί για την κατάκτηση του τρίτου σερί πρωταθλήματος;

«Πέρσι το πρωτάθλημα ήταν δύσκολο και χρειάστηκε να κάνει ρεκόρ συγκομιδής βαθμών για να τερματίσει πρώτη. Φέτος θα είναι πιο δύσκολο, ο ανταγωνισμός προβλέπεται ακόμη πιο έντονος, έχει έρθει κι ο Μουρίνιο στη Φενερμπαχτσέ. Είναι κι η Μπεσίκτας, που επίσης έχει καλή ομάδα. Αρα, για τη Γαλατασαράι δεν θα είναι καθόλου εύκολο το έργο που έχει να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας».

Πώς είναι η έδρα της τουρκικής ομάδας και τι ατμόσφαιρα θ’ αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ;

«Ο ΠΑΟΚ θα παίξει παρουσία 50 χιλιάδων Τούρκων οπαδών, έχει ωστόσο την ευρωπαϊκή εμπειρία να αγωνίζεται σε δύσκολες έδρες. Ισως, μάλιστα, μια θερμή ατμόσφαιρα ν’ αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Όταν παίζεις σε τέτοιες έδρες, συνήθως δίνεις και το κάτι παραπάνω».

Θεωρήθηκες ως μια μεγάλη αποτυχία ο αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Γιουνγκ Μπόις;

«Η Γαλατασαράι έκανε μεταγραφές μετά τον αποκλεισμό από τους Ελβετούς. Αν είχε πάρει νωρίτερα τον Οσιμεν, ίσως να είχε καλύτερη τύχη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι ζήτημα και στην Ελλάδα, το γεγονός δηλαδή ότι κλείνει αργά η μεταγραφική περίοδος. Αν έκλεινε νωρίτερα το καλοκαιρινό παράθυρο των μεταγραφών, οι ομάδες θα έκαναν κι αυτές νωρίτερα τα πλάνα τους και θα είχαν καλύτερες πιθανότητες να προχωρήσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μέτρησε κι αυτό για τον αποκλεισμό της Γαλατασαράι».

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες της Γαλατασαράι στο Γιουρόπα Λιγκ;

«Εχει ανάγκη να προχωρήσει στη διοργάνωση και από οικονομικής άποψης για να εξασφαλίσει έσοδα. Oυσιαστικά, είναι πιεσμένη η Γαλατασαράι να κάνει ευρωπαϊκή πορεία, έτσι ώστε να μειώσει την οικονομική ζημιά του αποκλεισμού της στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Τι θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ στο ματς της Τετάρτης, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο βαθμολογικό όφελος;

«Πιστεύω ότι τελικά θα γυρίσει από την Τουρκία με βαθμό ή και βαθμούς. Είναι ικανός να το πετύχει. Πρέπει να πω ότι ο Μπουρούκ δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση του Δανού δεξιού μπακ, Γέλερτ, που αποκτήθηκε από την Κοπεγχάγη, για αυτό και βάζει στη θέση του τον Αϊχαν, παρόλο που ο τελευταίος είναι στόπερ. Αλλά κι ο αριστερός μπακ δεν είναι για το επίπεδο της Γαλατασαράι. Συνεπώς, η ομάδα έχει τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από την άμυνά της. Τώρα τελευταία άρχισε να παίζει ξανά ο Σάντσεζ, που θεωρείται ως ο καλύτερος στόπερ του τουρκικού πρωταθλήματος, βοηθώντας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από πίσω. Στα χαφ, όταν έπαιζαν οι Ζίγιεγ και Μέρτενς δεν είχαν επιστροφές, ο μεν πρώτος γιατί δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, ο δε Μέρτενς διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του. Ετσι, άφηναν μόνο του τον Τορέιρα, που είναι, βέβαια, μαχητικός παίκτης, κι αυτό το γεγονός έπαιξε το ρόλο του στον αποκλεισμό από τη Γιουνγκ Μπόις. Τώρα έχει διορθωθεί η κατάσταση στα χαφ με την παρουσία του Σάρα, του Βραζιλιάνου μέσου, που είναι πολύ καλός παίκτης. Όταν η Γαλατασαράι θα ασκεί πίεση στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, θα αφήνει χώρους πίσω κι ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να την χτυπήσει στις αντεπιθέσεις και θα βρει φάσεις με τους γρήγορους παίκτες του. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέξει πολύ στις στατικές φάσεις, δεν θα πρέπει να δώσει εύκολα στον αντίπαλο φάουλ και κόρνερ, για το λόγο ότι το όπλο της Γαλατασαράι είναι οι στατικές φάσεις, τις οποίες φροντίζει να εκμεταλλεύεται».

Κρίνετε ως σημαντική την απουσία του Μουσλέρα, βασικού τερματοφύλακα της Γαλατασαράι, από το συγκεκριμένο παιχνίδι;

«O Mουσλέρα είναι τιμωρημένος και θα παίξει ο αναπληρωματικός γκολκίπερ, ο Γκιουβέντς. Σίγουρα δεν εμπνέει την ίδια εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, όπως το κάνει ο Μουσλέρα, κι αυτό θα είναι ένα μειονέκτημα για τη Γαλατασαράι στο ματς με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος καλείται να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο γεγονός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Δεν έχει να χάσει με Γαλατασαράι, παρά μόνο να κερδίσει

Καθετί καινούριο παρουσιάζει ενδιαφέρον, έτσι συμβαίνει και με την καινούρια μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που λανσάρει από φέτος η...

Στην ίδια κατηγορία