Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπόρατς: Σώμα στη Βοσνία, ψυχή στη Σερβία!

Η Μπόρατς από την Μπάνια Λούκα μπορεί να αποτελεί την πρωταθλήτρια Βοσνίας, ωστόσο από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της αποτελούσε έναν αθλητικό φορέα με έντονο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο.

Το σκηνικό ήταν παράξενο. Η Μπόρατς απείχε μόλις δύο νίκες από την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος Βοσνίας στην ιστορία της, όμως μόνο δύο πούλμαν έκαναν το ταξίδι περίπου δύο ωρών στην Τούζλα για τον αγώνα της προτελευταίας αγωνιστικής.

Εντός γηπέδου έγινε το φυσιολογικό, το αναμενόμενο. Η ομάδα που καιγόταν για την νίκη διέλυσε (2-6) μία που είχε ήδη υποβιβαστεί μαθηματικά. Εκτός γηπέδου, όμως, συνέβη κάτι που έγινε πρώτο θέμα.

Οι Lešinari (γύπες), ο πιο γνωστός σύνδεσμος οργανωμένων άρχισαν να τραγουδάνε ένα σύνθημα που ενόχλησε όλη την Βοσνία: «Titula nam ne treba, jer Bosna nije naša država, samo Borac u Europi neka srpskom odzvanja».

Σε απλά ελληνικά; «Δεν έχουμε ανάγκη το πρωτάθλημα, γιατί η Βοσνία δεν είναι η χώρα μας! (Μας ενδιαφέρει) Μόνο η Μπόρατς στην Ευρώπη για να ακούγονται τα σερβικά».

Για όσους ξέρουν την ιδιόμορφη ανθρωπογεωγραφία της Μπάνια Λούκα δεν προκάλεσε έκπληξη. Εκεί βρήκαν απάγκιο όσοι Σέρβοι εκδιώχθηκαν βίαια από την Κράινα και τα κροατικά εδάφη την περίοδο του εμφυλίου. Σήμερα, το ποσοστό των Σέρβων που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή των 190.000 ψυχών, αγγίζει το 89%, η Μπάνια Λούκα είναι η πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, της μίας από δύο οντότητες της χώρας (η άλλη είναι η ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), που δημιουργήθηκε για να διαφυλάξει τις ζωές, το βιός και τα συμφέροντα των Σέρβων της Βοσνίας.

Το στάδιο «Γκράντσκι», χωρητικότητας 10.000 θέσεων πολύ συχνά γίνεται επίκεντρο πολιτικών συνθημάτων και «πατριωτικών» διεκδικήσεων. «Το Κόσοβο είναι Σερβία», ήταν το πανό που προκάλεσε την οργή των παικτών της Εγκνάτια και έφερε προσωρινή διακοπή το πρώτο παιχνίδι.

Σε όλη την ποδοσφαιρική διαδρομή των «μαχητών», όπως μεταφράζεται το Μπόρατς, το αθλητικό έμπαινε σε δεύτερη μοίρα. Ιδρύθηκε το 1926 για να αποτελέσει αθλητικό φορέα για το εργατικό κίνημα της Μπάνια Λούκα και σήμερα δίνει φωνή σε όσους ονειρεύονται ένωση με την μαμά Σερβία. Η μπάλα είναι μόνο η αφορμή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Ξανά ματσάρες στο Champions League

Είκοσι οκτώ γκολ χθες στην πρεμιέρα της «νέας εποχής» του Champions League, 13 σήμερα στο δεύτερο «πιάτο» της 1ης...

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version