Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι γονείς του θέλουν να τον φωνάζεις Σόλα

Δημοφιλή

Είναι συνυφασμένο της ανθρώπινης σκέψης πως ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο μαθαίνει να «χτυπά» μία μπάλα πριν μιλήσει. Όσο περίεργο και αν φαντάζει, εκείνος δεν την… ακούμπησε μέχρι την ηλικία των πέντε. Γεννημένος στο Νιουκάστλ το 2004 ο Σόλα, έτσι όπως επιθυμεί η οικογένειά του να αποκαλείται (σ.σ όπως ακριβώς ο Αμάντ Ντιαλό που είναι ευρέως γνωστός ως Αμάντ), μετακόμισε από τη Νιγηρία στην Αγγλία με πρωτοβουλία του πατέρα του προκειμένου να του δώσει την ευκαιρία να έρθει σε πιο στενή «επαφή» με το ποδόσφαιρο. Γονική υποχώρηση.

«Τον πήγα σε μια τοπική ποδοσφαιρική προπόνηση σε ένα γυμναστήριο στο Whitley Bay, όπου όλοι μπορούσαν να συμμετέχουν – αγόρια και κορίτσια», θυμάται ο πατέρας του. «Ήξερα ότι ο Σόλα το… είχε, ήταν καλός και εκεί του ζήτησαν να κλωτσήσει μία μπάλα σε ένα καλάθι 10 μέτρα μακριά. Ήταν ο μόνος που έβαλε την μπάλα στο καλάθι, συμπεριλαμβανομένων των προπονητών. Δεν το έκανε μόνο μία, αλλά δύο φορές στη σειρά. Όταν έπαιζαν ποδόσφαιρο μεταξύ τους, ο Σόλα περνούσε τους πάντες και σκόραρε». Ένας από τους προπονητές επέλεξε να μιλήσει κατ΄ιδίαν με τον Άλεξ λέγοντάς του ότι ο γιος του διέθετε ένα άκρως ιδιαίτερο πακέτο χαρακτηριστικών, συνιστώντας του να αγωνιστεί για λογαριασμό της Whitley Bay FC.

Ακούγοντας τα λεγόμενα του εν λόγω τεχνικού ο Σόλα μαζί με τον πατέρα του βρέθηκαν εκεί μια εβδομάδα αργότερα, με τον Άλεξ να φωνάζει πίσω από τον φράχτη προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του Γκάβιν Φελ (σ.σ προπονητής της ομάδας που την οδήγησε σε επιτυχίες και ήταν παίκτης στο Γουίμπλεντον). Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με τον Σόλα Σορετίρε να περνάει διαδοχικά από Whitley Bay Boys Club, Newcastle City Juniors, Wallsend Boys Club και Hebburn & Cramlington Juniors, ωστόσο, δεδομένης της εξέλιξης που παρουσίασε και κυρίως της ωριμότητας που έβγαζε στο παιχνίδι του, προτάθηκε αμέσως στον Πίτερ Μπέρσλεϊ της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και «σκανάροντάς» τον εκτενώς μεταπήδησε στο St. James Park.

Η οικογένειά του προσκλήθηκε επίσης και στο Legends Lounge σε έναν επίσημο αγώνα της πρώτης ομάδας, με τον Σόλα (σ.σ που πέρασε μερικούς μήνες με τη Σάντερλαντ) να προπονείται απέναντι σε αγόρια δύο χρόνια μεγαλύτερα από εκείνον. Γενικώς όλα κυλούσαν εξαιρετικά γρήγορα στη ζωή του. Όταν έφτασε στην ηλικία επτά ετών η Μάντσεστερ Σίτι τον κάλεσε για δοκιμαστικά παρόλο που ήταν πολύ μικρός ακόμη προκειμένου να εγγραφεί στο αγγλικό κλαμπ, ωστόσο, έκανε το ταξίδι αγωνιζόμενος κόντρα στην U10 της Λίβερπουλ. Υπήρχε έντονη φημολογία στο κοντινό του περιβάλλον δε πως «ένας σεΐχης από το Άμπου Ντάμπι παρακολουθούσε τους νεαρούς παίκτες τρέφοντας ιδιαίτερη αδυναμία στον Σόλα», ο οποίος εντάχθηκε στη Σίτι τον Νοέμβριο του 2011 και έπαιξε στα ηλικιακά κλιμάκια των 9-10 ετών.

Κλήθηκε και σε ένα τουρνουά τον Ιούλιο του 2012 στην Ολλανδία (σ.σ όντας οκτώ ετών) ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως δύο μήνες νωρίτερα, οι ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας είχαν βάλει σκοπό να τον συμπεριλάβουν στους πανηγυρισμούς τους μετά την κατάκτηση της Premier League. Όπως ήταν λογικό, η οικογένειά του ταξίδεψε στην Ουτρέχτη για το τουρνουά προκειμένου να τον εμψυχώσει και έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο μαζί του, ωστόσο, ο Σόλα δεν έδειχνε ικανοποιημένος παρόλο που κέρδισαν τη διοργάνωση. Αντ΄ αυτού ήθελε να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν από τη Σίτι. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είχαν στα υπόψιν τους, ωστόσο, οι επιλογές του δεν περιορίστηκαν κατ΄αποκλειστικότητα στη βορειοδυτική Αγγλία.

Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου, Αιντχόφεν, Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Άρσεναλ και Τότεναμ εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον, εντούτοις, η οικογένειά του είχε μετακομίσει στο Cheshire και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στο κατώφλι τους. Παίρνοντάς το από εκεί που το άφησε στη Μάντσεστερ Σίτι, η πρόοδος που παρουσίασε στους κόκκινους «διαβόλους» ήταν τόσο ραγδαία που «ανάγκασε» τη διοίκηση της ομάδας να ασκήσει πιέσεις μέχρι τέλους προκειμένου να πείσει τον Νίκι Μπατ (σ.σ τότε μάνατζερ της ακαδημίας) να τον ανεβάζει στη U23 με σκοπό να εξακριβωθεί επακριβώς ο τρόπος που ανταποκρίνεται απέναντι σε μεγαλύτερους. Όπως και συνέβη. Οι προπονητές του εντυπωσιάστηκαν από την εικόνα που άφηνε αλλά κυρίως ο Νέιλ Γουντ (σ.σ προπονητής της U23).

«Ο Σόλα είναι μαζί μας εδώ και αρκετό καιρό», εξηγεί. «Μερικές φορές ξεχνάς πόσο νέος είναι. Είναι τόσο ταπεινό, σκληρά εργαζόμενο παιδί. Είναι πολύ ήσυχος αυτή τη στιγμή γιατί είναι με παίκτες δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια μεγαλύτερους από αυτόν και είναι ο νεότερος στην ομάδα. Δεν τους γνωρίζει αρκετό καιρό για να αναπτύξει φιλίες όπως θα έκανε αν ήταν με παιδιά της ηλικίας του, αλλά βγαίνει από το καβούκι του και αρχίζεις να βλέπεις τον χαρακτήρα του στο γήπεδο που είναι το πιο σημαντικό». Οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες σύμφωνα με τον Νέιλ Γουντ «ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες. Προσέξτε πώς υποδέχεται την μπάλα, η πρώτη του επαφή είναι πολύ καλή. Μπορεί να γίνει κάτοχός της και σε στενούς χώρους. Έχει εκρηκτική ταχύτητα και μπορεί να περάσει άνετα τους αντιπάλους του. Λίγο δημιουργικότητα απομένει για να μπορεί να σκοράρει με μεγαλύτερη ευκολία».

Η στάση του στην προπόνηση ήταν υποδειγματική και ο Νέιλ Γουντ απολάμβανε να τον βλέπει να… ανθίζει και να ωριμάζει. «Είχε παιχνίδια όπου δεν ήταν τόσο καλός, αλλά έκανε δουλειά για την ομάδα. Το να έχει κανείς στη διάθεσή του ένα τόσο ώριμο μυαλό στην ομάδα του είναι δώρο Θεού. Μόλις πάρει την μπάλα, μπορεί να κάνει το παιχνίδι του και να αρχίσει να υπαγορεύει τον τρόπο που παίζουμε. Υπάρχει αυτό το πλεονέκτημα σε αυτόν». Η Γιουνάιτεντ ήταν τόσο ευχαριστημένη με τον Σόλα που του απένειμε το βραβείο του «Jimmy Murphy Young Player of the Year» για το 2020-21.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται οι Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς, Γουές Μπράουν, Μάρκους Ράσφορντ, Μέισον Γκρίνγουντ, Ντάνι Γουέλμπεκ. Επιλέγοντας το νούμερο «74» σημείωσε το ντεμπούτο του στο 88ο λεπτό της ευρείας νίκης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1 κόντρα στη Νιούκαστλ στο Old Traford αντικαθιστώντας τον Μάρκους Ράσφορντ ενώ πρωτίστως είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις του με Σάλφορντ Σίτι και Μορκάμπ στο EFL Trophy όταν ήταν ακόμη 16 ετών.

«Το ντεμπούτο μου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα», θυμάται. «Το να κάθομαι στον πάγκο και να είμαι απλώς μέλος της ομάδας. Στη συνέχεια, όταν με κάλεσαν να μπω στον αγωνιστικό χώρο, δεν πέρασε τίποτα από το μυαλό μου. Δεν ήξερα τι να σκεφτώ. Το να πάρω το πρώτο μου παιχνίδι εναντίον της Νιούκαστλ σήμαινε πολλά για μένα λόγω του ταξιδιού που έκανα από το Νιούκαστλ στο Μάντσεστερ. Το να παίξω εναντίον τους ήταν πολύ καλό».

Στο FA Youth Cup του 2020 σημείωσε μία… απουσία που θα μνημονεύεται δεδομένου πως άφησε το σχολείο προκειμένου να αγωνιστεί εναντίον της Αθλέτικ σκοράροντας από την αριστερή πτέρυγα μπροστά σε πλήθος κόσμου, έχοντας ήδη αναδειχθεί ως ο νεότερος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα Νέων της UEFA σε ηλικία 14 ετών. Όσο αγωνιζόταν με την U15 των κόκκινων «διαβόλων»; Σκόραρε 66 γκολ σε μία σεζόν! Είναι ήδη γνωστό άλλωστε ότι συνιστά έναν ευέλικτο ποδοσφαιριστή καθώς μπορεί με την ίδια χαρακτηριστική ευκολία να αγωνιστεί ως επιθετικός, επιθετικός μέσος ή σε οποιαδήποτε πλευρά. Για το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ, μετατοπίστηκε στα αριστερά, έχοντας εντυπωσιάσει τους προπονητές του σε σταθερή βάση έως και τη μεταπήδησή του στο ανώτερο επίπεδο.

Ένα χατ-τρικ που σημείωσε στην U23 κόντρα στην Μπλάκμπερν Ρόβερς ήταν αρκετό προκειμένου να «σφραγίσει» την αναβάθμισή του. «Ο σύλλογος με ενημέρωσε πριν πάρει αυτή την απόφαση», εκμυστηρεύεται ο πατέρας του. «Του είπα ότι οφείλει να αποδεχθεί την πρόκληση της πρώτης ομάδας και ότι θα πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί». Όταν είδε τον γιο του στο ντεμπούτο του; Ως γονιός συγκινήθηκε, ουρλιάζοντας και φωνάζοντας καθ΄όλη τη διάρκεια. Στον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αρέσει αυτό που βλέπει. «Είναι ένα νέο παιδί στο οποίο πιστεύουμε, έχει εξαιρετική συμπεριφορά και σωματικά», ήταν η ετυμηγορία του προπονητή της πρώτης ομάδας μετά το παιχνίδι. «Παίρνει σωστές αποφάσεις. Θα τον εντάξουμε σταδιακά σε αυτή την ομάδα. Είναι προσγειωμένος, δουλεύει σκληρά στην προπόνηση και είναι ένα συμπαθητικό παιδί που μπορούμε να δούμε στο μέλλον».

Την ίδια εβδομάδα σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης της Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στην ισοπαλία 0-0 εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ ενώ ο Νόρμαν Γουάιτσαιντ, του οποίου το ρεκόρ «έσπασε» κατά 108 ημέρες, προχώρησε σε επίσημη τοποθέτηση στο «X» προκειμένου να επικοινωνήσει τα συγχαρητήριά του στο wonderkid των κόκκινων διαβόλων. «Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου θα έβλεπαν στην τηλεόραση και θα ήταν περήφανοι. Έλεγξα το τηλέφωνό μου μετά και ήταν τρελό με την οικογένειά μου, τους φίλους του σχολείου και τα ξαδέρφια μου να στέλνουν μηνύματα. Όταν ταξίδεψα στο Τορίνο για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, σκεφτόμουν ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε και απογοητεύτηκα με την ισοπαλία, αλλά μόλις επέστρεψα και δούλεψα σκληρά στις προπονήσεις ξανά και ήλπιζα για το καλύτερο αυτή τη φορά».

Παραμένοντας ψύχραιμος με την ταχεία άνοδό του, ο Σόλα «κατέκτησε τα πάντα με τη δουλειά του, είναι σεμνός με τα επιτεύγματά του και πάντα ήταν», λέει ο πατέρας του. «Συνήθιζε να κερδίζει τρόπαια και απλά τα έβαζε κάτω από το κρεβάτι του. Είναι πολύ προσγειωμένος και αναρωτιόταν τον λόγο που σήκωνε τόση σκόνη στον Τύπο. Θέλει απλώς να πάει στο επόμενο επίπεδο. Ο σύλλογος είναι ευχαριστημένος με την πρόοδό του, αλλά έχει ακόμα πολλά να μάθει. Ευτυχώς, έχει έμπειρους επαγγελματίες για να μάθει από όπως ο Έντισον Καβάνι και ο Μπρούνο Φερνάντες».

Παρόλο που έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί με τα χρώματα της Νιγηρίας, έχει εκπροσωπήσει την Αγγλία σε επίπεδο κάτω των 15, 16 και 18 ετών. Αυτό που λέγεται έντονα είναι ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται ακόμη περισσότερο το παιχνίδι και τις υποχρεώσεις του, βελτιώνοντας την ποδοσφαιρική του ευφυΐα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Γίνεται πιο ανιδιοτελής, ολοένα και πιο ομαδικός. Για τον Σόλα Σορετίρε «αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας του» που συνεχίζεται στον ΠΑΟΚ ο οποίος υπό άκρα μυστικότητα κινήθηκε μεθοδικά προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του για τέσσερα έτη. «Εγώ έχω σκοπό να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά στις προπονήσεις, έχοντας το κεφάλι μου σκυμμένο και ανυπομονώ να παίξω περισσότερο», με την Τούμπα να κινείται πλέον στους ρυθμούς του Σόλα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Η προϊστορία του… κλείνει το μάτι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον αγώνα του Σαββάτου (21/9, 17:00) στο Πανθεσσαλικό απέναντι στο...

Στην ίδια κατηγορία