Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Πώς η Μάλμε καταφέρνει και λειτουργεί στα πρότυπα αγγλικών συλλόγων

Δημοφιλή

Πόσο απέχει η καταστροφή από την σωτηρία; Αν μιλάμε για την Μάλμε, μόλις ένα καλοκαίρι. Αυτό του 2014. Η πιο πετυχημένη ομάδα της Σουηδίας απέχει ελάχιστα από την οικονομική καταστροφή. Έχει χρέη, πνίγεται από ένα δάνειο για το νέο της γήπεδο και έχει μοναδική σωτηρία τους ομίλους του Champions League.

Η πρώτη Σκανδιναβική ομάδα που έπαιξε ποτέ ευρωπαϊκό τελικό (το 1979 ηττήθηκε με 1-0 από την Νότιγχαμ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) γίνεται η πρώτη σουηδική που μπαίνει στους χρυσοφόρους ομίλους, το επαναλαμβάνει και την επόμενη χρονιά και αίφνης το φύλλο γυρίζει.

Η Μάλμε ξεπληρώνει όλα τα χρέη της, αποπληρώνει το νέο ιδιόκτητο γήπεδο της, πουλάει με υπεραξία τους πιο περιζήτητους παίκτες και αίφνης γίνεται ο οικονομικά υγιέστερος σύλλογος στην χώρα, αυτός με το μεγαλύτερο κομπόδεμα. Το 2023 σε μία χρονιά που δεν έπαιξε Ευρώπη εμφάνισε έσοδα 38 εκατομμυρίων ευρώ (το 2022 είχε 52 εκατομμύρια έσοδα), ήταν και πάλι κερδοφόρος εταιρικά και δήλωσε αποθεματικό 62 εκατομμυρίων ευρώ, που την καθιστούν οικονομικά παντοδύναμη εντός συνόρων.

Σε μία χώρα που από το 2005 ως το 2015 είδε 8 διαφορετικές ομάδες να στέφονται πρωταθλήτριες, η Μάλμε έχει κατακτήσει τα 7 από τα 11 τρόπαια, χάρη στην οικονομική της υπεροχή, τις εξαιρετικές ακαδημίες, τους παίκτες σύμβολα που επαναπατρίζει (Ρόζενμπεργκ, Τοϊβόνεν, Τέλιν, Γιάνσον), αλλά και το γεγονός ότι εδρεύει στο… νύχι της Σουηδίας, την επαρχία της Σκάνια, όπου είναι το απόλυτο αφεντικό οπαδικά, οικονομικά, εμπορικά εν αντιθέσει με την Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ που διασπούν τις δυνάμεις τους σε πολλές ομάδες.

Η Μάλμε έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η ομάδα που ανέθρεψε και προσέφερε στον πλανήτη τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, όμως γιγαντώθηκε και καθιερώθηκε χάρη σε μία σειρά από σωστούς αγωνιστικούς και οικονομικούς χειρισμούς, διατηρώντας αναλλοίωτη την ίδια φιλοσοφία, που της εξασφαλίζει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στον εγχώριο ανταγωνισμό. Μία ομάδα που μαζί με την Κοπεγχάγη έχουν ξεφύγει από τα σκανδιναβικά σύνορα και λειτουργούν στα πρότυπα αγγλικών συλλόγων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Τρομερά παιχνίδια στο Champions League

Η απίστευτη διπλή απόκρουση του Νταβίντ Ράγια στο Αταλάντα-Άρσεναλ (0-0), η ήττα της Μπαρτσελόνα στο Πριγκιπάτο (2-1) με τη...

Στην ίδια κατηγορία