Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα γκολ δεν είναι ο κύριος δείκτης προόδου του Τσάλοφ

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Φέντορ Τσάλοφ από θέση βασικού κατά την εντός έδρας πρεμιέρα του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό, με τον Ρώσο επιθετικό να ενεργοποιείται από τον Ράζβαν Λουτσέσκου αγωνιζόμενος για 71΄ αγωνιστικά λεπτά, αφήνοντας πολλά υποσχόμενα δείγματα «γραφής» και γνωρίζοντας εκ νέου την αποθέωση από το φίλαθλο κοινό που βρέθηκε στις εξέδρες της Τούμπας. Συνολικά, σημείωσε 27 επαφές με τη μπάλα, έχοντας 86% (12/14) ακρίβεια στις πάσες, ενώ κατέγραψε και τρεις πάσες-κλειδιά στο παιχνίδι. Κέρδισε τρεις μονομαχίες, έχασε επτά φορές την κατοχή της μπάλας, αλλά επωφελήθηκε δύο φάουλ από τους αντιπάλους του στα πρώτα λεπτά ως βασικός επιθετικός.

Σε επίπεδο ευκαιριών απώλεσε να στεφθεί σκόρερ προς το τέλος του πρώτου μέρους όταν κατόπιν «γλυκιάς» σέντρας του Αντρίγια Ζίβκοβιτς σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Ομοίως και μετά την ανάπαυλα δεδομένου πως στο 66΄ επιχείρησε με καρφωτή κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Γκουγκεσασβίλι, ωστόσο, κατέληξε άουτ ενώ με ορισμένες ενέργειές του μέσα στην αντίπαλη περιοχή φρόντισε να αποτελέσει εξτρά βοήθεια στους συμπαίκτες του προκειμένου να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις. Μπορεί τα τρία τέρματα των ασπρόμαυρων να ήταν υπόθεση των χαφ, αλλά στη Ρωσία επισημαίνεται έντονα ότι «τα γκολ δεν είναι ο κύριος δείκτης της προόδου του Τσάλοφ», έχοντας προσθέσει στο παιχνίδι του σταδιακά εκτός από την ικανότητά του στο σκοράρισμα, υπερπολύτιμα στοιχεία.

Ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά που εισήγαγε στο στυλ παιχνιδιού του κυρίως μετά το 2019 και αναγνωρίζουν οι συμπατριώτες του εκτός από την ευκολία προώθησης της μπάλας στα δίχτυα;

No1: Απαλλαγή από τον ρόλο ενός εξαρτημένου επιθετικού, ανάπτυξη δεξιοτήτων στο παιχνίδι του

Μέχρι πρότινος το νέο πρόσωπο του ΠΑΟΚ στη γραμμή κρούσης γνώριζε καλά πώς να λειτουργεί στην αντίπαλη περιοχή, να αισθάνεται ελεύθερες ζώνες και ευκαιρίες, να απελευθερώνεται από τους αντιπάλους εξαπολύοντας σουτ από κοντινή απόσταση. Όπως σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ, όμως, «το πρόβλημά του εντοπιζόταν έξω από την περιοχή και κυρίως με αυξημένη πίεση και έλλειψη ομαδικής ταχύτητας» καθώς δεν ήταν ιδιαιτέρως κινητικός στον χώρο χωρίς την μπάλα, δυσκολευόταν να ασκήσει πίεση στους αμυντικούς και συνεπώς σχετικά εύκολα επέτρεπε στον εαυτό του να εξουδετερωθεί. Με δεδομένα τα παραπάνω γνώρισε αρκετά σκληρή κριτική, έχοντας χαρακτηριστεί ως «ένας εξαρτημένος επιθετικός, χρειάζεται υψηλής ποιότητας παιχνίδι μαζί με τους συμπαίκτες του και ένα άνετο περιβάλλον γιατί χωρίς όλα αυτά, χάνεται».

Στα αξιοσημείωτα μάλιστα πως για αυτούς τους λόγους έμεινε εκτός αρχικής σύνθεσης σε έναν εξαιρετικά σημαντικό αγώνα με τη Σερβία από τον προπονητή νέων της Ρωσίας, Εβγένι Μπουσμάνοβ, προτιμώντας να ενεργοποιήσει τον Γκέοργκι Μελκάντζε, δεδομένης της ικανότητάς του να προσφέρει βοήθεια και εκτός περιοχής. «Μέχρι στιγμής, στους αγώνες για τον σύλλογο, βλέπω ότι ο Τσάλοφ είναι πρώτα απ ‘όλα ένας παίκτης περιοχής. Μπορεί να παίξει αποτελεσματικά σε αυτόν τον τομέα. Είναι καλά προσανατολισμένος σε αυτό, ακόμη και έχοντας μέσα ένα μεγάλο πλήθος παικτών, παίρνει τις σωστές αποφάσεις υπό πίεση. Μπορεί επίσης να κάνει ένα απαιτητικό πέρασμα εάν υπάρχει χώρος αλλά όσο για τα υπόλοιπα, πρέπει να τα δουλέψουμε σταδιακά», υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από το προπονητικό επιτελείο της ΤΣΚΑΑ που το φθινόπωρο του 2017 του απέστειλε μηνύματα τόσο με λόγια όσο και με πράξεις.

Παίρνοντας γενναίες αποφάσεις, αναγκάστηκε να καταφύγει σε δοκιμασμένες λύσεις εξ ου και η τοποθέτηση του Πόντους Βέρνμπλουμ στην επίθεση, παρά το γεγονός ότι η φυσική του θέση ήταν η μεσαία γραμμή, ο οποίος αν και στερούνταν τεχνικής, γνώριζε καλά πώς να ασκεί πίεση στους αμυντικούς με σωματική προσπάθεια και επιθετική κίνηση, έχοντας ήδη περάσει από τη συγκεκριμένη θέση στη Γκέτεμποργκ (σ.σ αντικατέστησε τον Μάρκους Μπεργκ λόγω έφεσης στο σκοράρισμα). Ένα «καμπανάκι» που ήχησε στον Φέντορ Τσάλοφ από τους Βίκτορ Γκοτσαρένκο-Ροματσένκο, αντιμετωπίζοντάς το με έναν απολύτως ενήλικο τρόπο: δεν προσβλήθηκε και αντ΄αυτού άρχισε να δουλεύει πάνω στις αδυναμίες του. Στο σήμερα; Έχει μάθει να ασκεί πίεση στους αμυντικούς όπως ζητούνταν από τον Πόντους Βέρνμπλουμ με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι κινήσεις του με τη μπάλα στον χώρο προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, διαθέτοντας ποικιλία τρεξίματος τόσο σε φάσεις άμυνας ασκώντας υψηλό πρέσινγκ, όσο και σε διαγώνια κατεύθυνση προκειμένου να σουτάρει.

Κάτι που αναγνωρίστηκε από ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνοντας σε αναφορές τους ότι «δεν είναι πλέον ένας επιθετικός φόργουορντ, αλλά ένας επιθετικός παίκτης με λειτουργίες παιχνιδιού. Δεν περιμένει ποτέ την μπάλα, βρίσκεται κοντά στην αντίπαλη περιοχή, γεμίζει έγκαιρα τις ζώνες στο κέντρο και τις πλευρές, σχηματίζει τρίγωνα με συμπαίκτες, διανέμει πάσες χωρίς να επιβραδύνει το ρυθμό», με τον Βίκτορ Γκοτσαρένκο να προσθέτει ότι «καταλαβαίνει πολύ καλά οποιαδήποτε από τις τακτικές αποφάσεις μας. Αυτό ισχύει τόσο για την άμυνα όσο και για την επίθεση. Καταλαβαίνει τη θέση του στο γήπεδο πολύ σωστά όταν αμύνεται και επιτίθεται».

Εμμέσως, η πρόοδός του πάνω στην άσκηση πίεσης εμφανίζεται στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα, όπου γίνεται εμφανές το πόσο έχει αυξήσει το συνολικό αριθμό και την ακρίβεια πασών, τον αριθμό των μοιρασμάτων του προς τα εμπρός (σ.σ αυτό φανερώνει τις περιοχές στις οποίες λαμβάνει την μπάλα) και τον αριθμό των πασών στην αντίπαλη περιοχή για σουτ.

Κατά μέσο όρο, σε 90 λεπτά Σεζόν-2018/19 Σεζόν-2017/18
Βοηθά 0,15 0,1
Δελτία εισόδου (ακριβή) 25,3 (74,9%) 24,02 (71,9%)
Πάσες για σουτ 1,5 1,39
Περνά στην περιοχή του πέναλτι 2,6 (55,4%) 2,22 (53,3%)
Πάσες προς τα εμπρός ως ποσοστό του συνόλου 24% 18%
Ληφθείσες μεταδόσεις 16,14 16,96
Μακρινές πάσες (ακριβείς) 0,54 (57,1%) 0,21 (25%)
Κύκλοι εργασιών (στο μισό σας) 14,13 (18,3%) 13,3 (12,8%)

 

Δείτε τους χάρτες των ενεργειών του το 2017-2018 σε σύγκριση με το 2018-2019:

Ο χώρος που καλύπτει επίσης κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων έχει επεκταθεί και το εντυπωσιακό βάσει των συμπατριωτών του είναι «ο τρόπος που συμμετέχει στο ομαδικό παιχνίδι. Πλέον, ο Φέντορ Τσάλοφ είναι ένας επιθετικός με ανεπτυγμένες συνδυαστικές δεξιότητες κάτι που βοήθησε πολύ την ΤΣΣΚΑ με το στυλ ποδοσφαίρου του». Μπορεί στον ΠΑΟΚ να βρίσκεται ακόμη σε φάση προσαρμογής και κατ΄επέκταση να απέχει αρκετά από το καλό του πρόσωπο, ωστόσο, ο Ρώσος φορ τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει πρόοδο πάνω σε ένα κομμάτι που ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει ορίσει ως κύριο χαρακτηριστικό της επιθετικής του γραμμής. Όπως και έγινε έκδηλο την περσινή αγωνιστική περίοδο, με τους θερμικούς χάρτες των Άλι Σαμάτα, Μπράντον Τόμας και Στέφανου Τζίμα να αποτυπώνουν ότι δεν περιορίζονται κατ΄αποκλειστικότητα στο «κουτί» αλλά με κινήσεις τους στον αγωνιστικό χώρο προσφέρουν μία έξτρα βοήθεια στους συμπαίκτες τους.

«Δεν έχει σημασία ποιος σκοράρει, ο στόχος είναι όποιος και να μπει μέσα στο γήπεδο να παίξει καλά, να κερδίσει και να βάλει γκολ. Αν οι άλλοι έχουν βάλει περισσότερα από τους επιθετικούς μας, σημαίνει ότι έχουν κάνει καλή δουλειά και οι επιθετικοί επίσης. Γιατί τα γκολ προέρχονται και από ενέργειες των επιθετικών που δημιουργούν χώρους με τις κινήσεις τους» είχε επισημάνει ο Ράζβαν Λουτσέσκου ερωτηθείς για τα «θέλω» του από τους εκπροσώπους της γραμμής κρούσης του ΠΑΟΚ.

Νο2: Διατήρηση της μπάλας υπό πίεση και δύναμη

Η ικανότητα να προσκολλάται στην μπάλα, να την κρατάει, να περιμένει τους συμπαίκτες και να εκτιμά κάθε ευκαιρία να αναπτύξει μια επίθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για κάθε σύγχρονο φορ, ωστόσο, ο Φέντορ Τσάλοφ κατά τις πρώτες του σεζόν στο ποδόσφαιρο υστερούσε κυρίως λόγω της έλλειψης ψυχραιμίας, σωματικής δύναμης και τακτικής παιδείας. «Αν αναλύσουμε το Champions League, ο Τσάλοφ δεν είχε αρκετά σωτήρια γκολ πριν τον Νοέμβριο», εξήγησε ο Ροματσένκο. «Δεν μπορούμε να επιτεθούμε στο 65-75% των περιπτώσεων. Είναι σημαντικό να μπορείς να παίζεις για μια ομάδα. Ενώ οι αντίπαλοι συχνά τον προσπερνούν, χάνονται ευκαιρίες να πάνε στην επίθεση», με τον επιθετικό του ΠΑΟΚ να αντιλαμβάνεται την αδυναμία του και να επεξεργάζεται αυτό το νέο στοιχείο που του ζητήθηκε.

Άρχισε να δουλεύει καλύτερα με το σώμα του, αύξησε την αποτελεσματικότητα της ντρίμπλας, τον αριθμό των επικίνδυνων καταστάσεων που δημιουργούσε, την ποιότητά του, και, όπως είχε ήδη αναφερθεί, έχανε την μπάλα λιγότερο. «Υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά το κυριότερο είναι ότι η δυναμική του είναι ορατή. Ο Φέντορ Τσάλοφ δεν είναι πλέον ένας λεπτός νεαρός, αλλά ένας αθλητικός ποδοσφαιριστής που παίζει σε έντονο και σκληρό τρόπο» τονίστηκε από τους Ρώσους ενόσω παρακολουθούσαν την αγωνιστική του αναπτέρωση σε αυτόν τον τομέα.

Νο3: Δούλεψε πάνω στην κάθετη πάσα στον χώρο

«Ο Φέντορ Τσάλοφ πρέπει να μάθει να σπάει σωστά την μπάλα» επαναλάμβανε συνεχώς ο Βίκτορ Γκοτσαρένκο γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να εκτοξεύσει την απόδοση ενός επιθετικού. «Η κίνηση του επιθετικού χωρίς την μπάλα δεν ταιριάζει πάντα στον προπονητή, ειδικά στα στάδια της επίθεσης, όταν ήταν απαραίτητο να ανοίξει για κάθετη πάσα. Τώρα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι όσον αφορά την ποιότητα των κάθετων πασών, ο Τσάλοφ είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στο πρωτάθλημά μας και μόνο ο Αζμούν μπορεί να συγκριθεί μαζί του». Λόγω της ευκρίνειας και της κατανόησης του χώρου, πλέον ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αντιδρά με αστραπιαία ταχύτητα σε καταστάσεις όπου υπάρχει πιθανότητα πάσας, ασκεί high press στους αμυντικούς με διαγώνια πάσες και παίζει στην πλάτη τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαίας δουλειάς του συνιστά το τέρμα που σημείωσε σε αγώνα με την Ούφα δεδομένου πως στο πρώτο στάδιο της επίθεσης, κινήθηκε πάνω από τον Ιβάν Ομπλικόφ έξω από την αντίπαλη περιοχή, θεωρώντας ότι ο συμπαίκτης του μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Συνειδητοποιώντας ότι εν τέλει θα «κουβαλούσε» την μπάλα μόνος του, ενώ υπήρχε ελεύθερος χώρος στην περιοχή του πέναλτι, ο Φέντορ Τσάλοφ γύρισε προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην κενή ζώνη, αναγκάζοντας τον αμυντικό της Ούφα, Αλικίν, να βρεθεί αντιμέτωπος με μία επιλογή: είτε να μαρκάρει τον Ομπλικόφ, είτε να αντιδράσει στην κίνηση του Φέντορ Τσάλοφ χωρίς να έχει χρόνο.

Νο4: Βελτιωμένα τελειώματα

«Ο Φέντορ Τσάλοφ βελτίωσε τα τελειώματά του τόσο με το δεξί όσο και με το αριστερό πόδι», ειπώθηκε συν τοις άλλοις από τον Βίκτορ Γκοτσαρένκο σε συνέντευξή του αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει ο Ρώσος επιθετικός, συμπεριλαμβανομένης και της κατανόησης που έχει στην αντίπαλη περιοχή κυρίως όταν γίνεται αποδέκτης της μπάλας. «Η δυνατότητα γρήγορης λήψης απόφασης σχετικά με το τελείωμα, είναι ένα από τα στοιχεία που ο Φέντορ Τσάλοφ ολοένα και βελτιώνει, ωστόσο, υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης», με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που προσέθεσε στο παιχνίδι του να έχει διττή σημασία.

Κατά μέσο όρο, σε 90 λεπτά Σεζόν-2018/19 Σεζόν-2017/18
Στόχους 0,5 0,36
Βοηθά 0,15 0,1
Σουτ στο στόχο 3,08 (50%) 2,16 (42,9%)
Αναμενόμενοι στόχοι xG 0,43 0,36

 

«Ο Τσάλοφ γίνεται ποδοσφαιριστής δύο ποδιών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο συνολικός αριθμός των γκολ της καριέρας του στο πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι 15 με το δεξί, 9 με το αριστερό, ένα με το κεφάλι και ένα με την πλάτη» τονίστηκε από τους συμπατριώτες που έσπευσαν να τον αποθεώσουν δεδομένου ότι σημειώνει τέρματα ακόμη και με το πόδι που δεν τον βολεύει. Βασικό τους επιχείρημα το εντυπωσιακό τέρμα που σημείωσε κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Επιπροσθέτως, αξιοσημείωτη είναι και η ποιότητα των τελειωμάτων του Φέντορ Τσάλοφ που έχει επίσης βελτιωθεί με αυξημένο αριθμό προσπαθειών, όπως αποδεικνύει και ο μέσος όρος τους στην κλίμακα των xG κάτι που προσφέρει πολλαπλές αναγνώσεις μεταξύ των οποίων η ικανότητα εύρεσης της καλύτερης θέσης για ένα ποιοτικό τελείωμα.

* Οι πράσινες κουκκίδες στην παρακάτω εικόνα απεικονίζουν σουτ γκολ ενώ οι μεγαλύτεροι κύκλοι τις «δύσκολες» προσπάθειες που σχεδόν πάντα εφαρμόζει.

Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ ενσωμάτωσε στο ρόστερ του έναν επιθετικό που τα τελευταία χρόνια αντιλήφθηκε τις αδυναμίες του, δούλεψε εντατικά πάνω στις ατέλειές του και πλέον έχει προσθέσει στο στυλ παιχνιδιού του υπερπολύτιμα στοιχεία που «κουμπώνουν» και στη φιλοσοφία του Ράζβαν Λουτσέσκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Τρομερά παιχνίδια στο Champions League

Η απίστευτη διπλή απόκρουση του Νταβίντ Ράγια στο Αταλάντα-Άρσεναλ (0-0), η ήττα της Μπαρτσελόνα στο Πριγκιπάτο (2-1) με τη...

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version