Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταπεινότητα, ειλικρίνεια, δουλειά: Το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον Λουτσέσκου

Δημοφιλή

Ο Λουτσέσκου πήγε στην Ολλανδία σε μία κατάσταση από χαλαρός έως ψύχραιμος και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με τα… γνωστά του στάνταρ γκρίνιας, αλλά και σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμος.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην Ολλανδία αυτό το καλοκαίρι με 30 παίκτες και γύρισε με 31,  αφού εκεί προστέθηκε ο Τόμας Κεντζιόρα. Ποσοτικά το ρόστερ είναι κατά 90% πλήρες, όπως υποστήριξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά στην πράξη (βλέπε: μεταγραφές, τραυματισμοί, απουσίες) τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα ενόψει του πρώτου επίσημου αγώνα της νέας σεζόν απέναντι στην Μπόρατς.

Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά για τον ΠΑΟΚ του 2024-25 τρεις ημέρες πριν από την αφετηρία; Οχι πολλά εν όψει του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό δεν θα κριθεί ούτε στην πρεμιέρα και τα πρώτα παιχνίδια, ούτε καν τον χειμώνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο, στο οποίο το περιθώριο στα λάθη είναι εξ ορισμού στενό από την αρχή του καλοκαιριού κιόλας, το να πηγαίνει κανείς από το σήμερα στο αύριο και από το αύριο στο μεθαύριο μοιάζει κάπως ριψοκίνδυνο.

Στο διάστημα της παραμονής στην Ολλανδία ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε πολλά «πάνω και κάτω». Τη μια μέρα ήταν ήρεμος, την άλλη εκνευρισμένος, απότομος, έφτασε να «τα βάλει» με την κερκίδα σ’ ένα φιλικό (Γκενκ) της προετοιμασίας. Ως δια μαγείας στο φινάλε της παραμονής στο Χορστ, αφού μίλησε με τον Ιβάν Σαββίδη και πήρε τα χέρια του όλα τα δεδομένα της δουλειάς, άλλαξε πρόσωπο, ευχαρίστησε τους ποδοσφαιριστές για τη δουλειά που έκαναν δύο εβδομάδες, επέστρεψε στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις του. Αυτό αντιλήφθηκε ό,τι έπρεπε να κάνει, αυτό έκανε ως ο κορυφαίος man-manager.

Ο Λουτσέσκου στην πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας δε θύμιζε σε τίποτα τον περσινό Ραζβάν. Έφτασε στο σημείο, μετά την πρώτη ήττα από τη Χιμπέρνιαν, να δηλώνει πως «μερικές φορές είναι καλό να μην νικάς, γιατί μετά όλοι μας αρχίζουμε τις υπερβολές. Να έχουμε τα πόδια κάτω».

Όταν φυσικά ήρθαν οι επόμενες τρεις κολλητές ήττες και κυρίως η εικόνα της ομάδας στο φιλικό με την Γκενκ, άλλαξε την πλάκα, άρχισε να εκνευρίζεται, πάλι καλά που ο Κυριάκος Κυριάκος δεν του επέτρεψε να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος εκείνης της φιλικής αναμέτρησης, γιατί όπως παραδέχθηκε «τα πράγματα δε θα ήταν καθόλου καλά για όλους μας».

Τα… μηνύματα έφτασαν στον Ιβάν Σαββίδη, που έχει την ικανότητα να «διαβάζει» πολύ εύκολα τον Ρουμάνο προπονητή μόνο από την όψη του προσώπου του.  Η παρέμβαση του ιδιοκτήτη ήρθε το πρωί της τελευταίας ημέρας στην Ολλανδία. Η διάρκεια της φετινής κουβέντας δεν συγκρίνεται με την περσινή εξάωρη στο Τέχελεν, αλλά έφταναν η συζήτηση περίπου μιάμισης ώρας για να εμφανιστεί ενώπιων των Ελλήνων απεσταλμένων ένας «άλλος Λουτσέσκου» και να λέει ενώπιον των μικροφώνων και των καμερών αναφορικά με τις μεταγραφές πως: «ακόμα κι αν δεν είμαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά»!

Ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός δεν έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τίτλων. Φάνηκε ξεκάθαρα από την εικόνα του στο μεγαλύτερο διάστημα της φετινής προετοιμασίας. Οι περισσότεροι παίκτες πήγαν με την αύρα του πρωταθλητή. πιστεύοντας ότι όλα θα γίνουν αυτόματα και ο Λουτσέσκου είδε όλο το γκρουπ να πετάει στα σύννεφα.

«Όλη αυτή η έξτρα πνευματική προσπάθεια και τώρα όλη αυτή η νοοτροπία ότι πετάμε, ότι είμαστε χαρούμενοι και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα που έρχεται. Εκτιμώ πάντως ότι αυτά τα αποτελέσματα της προετοιμασίας ήρθαν σε ιδανική στιγμή για να καταλάβουμε ότι ακόμη και ομάδες πιο χαμηλής ποιότητας μπορούν να μας κερδίσουν αν δεν είμαστε στο 100%», λέει ο Ρουμάνος προπονητής, που γνωρίζει ότι εξαρτάται από τον ίδιο και την ομάδα να κρατήσουν σε ψηλά την αυτοπεποίθηση της ομάδας και το κίνητρο ενόψει της πρόκλησης του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Λουτσέσκου αντιλαμβάνεται ότι όλο αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται μαγικά. Είναι κομμάτι της δουλειάς του. Έρχεται μέσα από τις συζητήσεις, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και με τη βοήθεια της τύχης. Γιατί όπως έχει πει στους παίκτες του: «Πρέπει να είστε σωστοί, να είστε ταπεινοί, ειλικρινείς και να δίνετε τα πάντα. Διότι μόνο έτσι μπορούν όλα να πάνε με το μέρος μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Πανικός στην Νεάπολη για τους Πρωταθλητές Ελλάδας!

Ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πάρτι στήθηκε στη Νεάπολη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας, με τους οργανωμένους οπαδούς του...

Στην ίδια κατηγορία