Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Τι είναι τα σύννεφα «Mammatus» που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία

Δημοφιλή

Τα τερτίπια του καιρού ένιωσαν καλά για άλλη μία φορά οι κάτοικοι στη Θεσσαλία, καθώς από τον καύσωνα, η θερμοκρασία έπεσε και ακολούθησαν βροχοπτώσεις, αλλά και ισχυρό χαλάζι!

Tα χωριά του Ασπροποτάμου είχαν έντονη βροχόπτωση για ώρες και μετά είδαν να πέφτει χαλάζι σε μέγεθος που έχει ένα μπαλάκι του γκολφ.

Την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στην περιοχή έπεσε αισθητά.

Τι είναι τα σύννεφα «Mammatus»

Τα σύννεφα Mammatus είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν μια καταιγίδα ή ένα σύννεφο cumulonimbus δημιουργεί ένα μοτίβο από δομές που μοιάζουν με σακούλες και κρέμονται κάτω από τη βάση του σύννεφου. Αυτά τα σύννεφα συχνά περιγράφονται ως μια σειρά από κρεμασμένες, ανεστραμμένες φυσαλίδες ή σακούλες και μπορεί να είναι ένα θεαματικό θέαμα.

Τα σύννεφα Mammatus παρατηρούνται συνηθέστερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές με συχνές καταιγίδες. Αυτά τα σύννεφα συνδέονται συνήθως με έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους και άλλους τύπους ατμοσφαιρικής αστάθειας. Συχνά παρατηρούνται μετά το πέρασμα ενός μετώπου καταιγίδας ή κατά τη φάση ψύξης μιας καταιγίδας.

Παρά τη συσχέτισή τους με έντονα καιρικά φαινόμενα, τα ίδια τα σύννεφα mammatus δεν είναι επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, συχνά αποτελούν ένδειξη ότι τα χειρότερα της καταιγίδας έχουν περάσει. Ωστόσο, η ασυνήθιστη εμφάνισή τους μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τα ακριβή αίτια των νεφών mammatus, αλλά πιστεύεται ότι σχηματίζονται ως αποτέλεσμα των μεταβολών της θερμοκρασίας και της πίεσης στο εσωτερικό του σύννεφου cumulonimbus. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τον σχηματισμό τους δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανοδικών και βυθιζόμενων ρευμάτων αέρα μέσα στο σύννεφο.

Τα σύννεφα mammatus δεν υπάρχουν μόνο στη Γη, και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και παρατηρήσεις των νεφών mammatus σε άλλους πλανήτες για να μελετήσουν τη δυναμική της ατμόσφαιρας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

To ανεπίσημο ντεμπούτο για Τσιφτσή-Καμαρά

Tην πρώτη τους εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ πραγματοποίησαν δύο από τα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας, οι Αντώνης...

Στην ίδια κατηγορία