Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ

Το βασικό ζήτημα δεν είναι οι μεταγραφές, ποιοι θα έρθουν, ποιοι θα φύγουν, αλλά και πότε θα γίνει αυτό. Το βασικό ζήτημα που έχει κάθε ομάδα που προέρχεται από κατάκτηση πρωταθλήματος είναι πάντα εσωτερικό…

Είναι μία από τις πιο θρυλικές, αλλά συνάμα και τις πιο παρεξηγημένες δηλώσεις. Έγινε σφουγγαρόπανο, χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, μόνο εκεί που βολεύει.

«Ποτέ μην υποτιμάς την καρδιά του πρωταθλητή», δήλωσε λουσμένος με σαμπάνια ο Ρούντι Τομζάνοβιτς, μετά την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου από τους Houston Rockets το 1995.

Ως ένα μέρος ισχύει. Εκείνη η ομάδα, έχοντας το δαχτυλίδι στα χέρια, έπαιξε άθλια στην κανονική διάρκεια, έμοιαζε ανόρεχτη, ανέμπνευστη, χωρίς διάθεση και κίνητρο, μπήκε στα πλέι-οφ με το 6ο καλύτερο ρεκόρ.

Ο Τομζάνοβιτς είχε ένα δίκιο. Υπάρχει η τιμή των πρωταθλητών. Κανείς δεν θέλει να παραδώσει τα σκήπτρα του αμαχητί. Αυτή η εσωτερική άρνηση, όμως, δεν αρκεί. Αν ήταν έτσι, ο πρωταθλητής δεν θα άλλαζε ποτέ, η καρδιά του, θα τους κέρδιζε όλους.

Η ίδια φράση διαβάζεται και ανάποδα: «ποτέ μην υπερτιμάς την καρδιά του πρωταθλητή». Πολλές φορές ένας τίτλος δημιουργεί έναν εφησυχασμό. Μειώνει την επιθυμία. Δημιουργεί κορεσμό, χορτασιά. Φτιάχνει την επίπλαστη αίσθηση πως «δεν βλέπω κανέναν». Μεγαλώνει το «εγώ» και δημιουργεί αλαζονικές συμπεριφορές. Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όλα αυτά.

Ο λόγος που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα κόντρα σε όλους και σε όλα ήταν η λύσσα, η υπέρμετρη επιθυμία, το λέμε λαϊκά με την φράση «το ήθελε περισσότερο».

Αυτό ήταν που έκανε τους παίκτες του να θυσιάσουν τα πάντα για τον τίτλο, αυτό τους έκανε μία γροθιά, αυτό τους έκανε να δώσουν κι άλλοι, όταν όλοι νόμιζαν ότι είχαν στραγγίξει από δυνάμεις, αυτό τους έκανε να περάσουν πάνω από όλους κι από όλα.

Κι αυτό, το ακραίο συναίσθημα, πρέπει να βγάλει από μέσα τους ξανά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να σκάψει πολύ βαθιά για να βρει ξανά αυτή την πολεμική διάθεση, το ίδιο ισχύει και για εκείνον.

Διότι, όπως έλεγε ο Γιόχαν Κρόιφ: εκείνη την στιγμή που σηκώνεις ένα πρωτάθλημα, χάνεις αυτόματα 10% της δίψας να κατακτήσεις το επόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Επίσημη η μεταγραφή του Μαρσιάλ στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ  ανακοίνωσε την απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά τον Ρομπέρτο Περέιρα και τον Έρικ...

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version